Cyklokros

V Beekse Bergen bodoval při SP v cyklokrosu jen Boroš

V Beekse Bergen bodoval při SP v cyklokrosu jen Boroš

Pouze Michael Boroš dosáhl na umístění v bodované pětadvacítce pátého závodu Světového cyklokrosového poháru v nizozemském Beekse Bergenu, když skončil čtyřiadvacátý. Podruhé za sebou vyhrál Belgičan Laurens Sweeck, závod žen v sezoně poprvé neopanovala Nizozemka Fem van Empelová, která dnes dojela druhá za svoji krajankou Shirin van Anrooijovou.

Pětinásobného českého šampiona Boroše potkala velká smůla hned na staru, když mu spadl řetěz a tím pádem přišel o další možnost bojovat o umístění v elitní desítce. Boroš tak bohužel vjížděl do terénu až na konci páté desítky startovního pole a na rychlém okruhu se potom dalo jen velice těžko předjíždět. Přesto se postupně posouval kupředu a doslova vydřel 24. místo, tedy předposlední bodované a díky tomu kles v průběžném pořadí jen o jednu příčku, ale i v dalším závodu bude stát na startu v první řadě. Druhý český jezdec Šimon Vaníček byl po startku na 28. místě, ale pak trochu začal ztrácet a do cíle dorazil na 34. místě. 

První kolo vedl startovní pole Švýcar Kuhn, ale hned za ním se srovnali favorité Sweeck, Michael Vanthourenhout (Belg.) a domácí Lars van der Haar, zatímco v trikotu vedoucího jezdce seriálu startující Eli Iserbyt (Belg.) se pohyboval až v polovině druhé desítky. Od druhého kola na čele zůstali van der Haar, Sweeck a M. Vanthourenhout, na něž se později dotáhl domácí Jooris Nieuwenhuis.

V šestém okruhu se doslova probudil Iserbyt a předvedl skvělou stíhací jízdu. Rychle se prodral dva okruhy před cílem na páté místo a v sedmém kole se na nejlepší dotáhl, ale pád jeho snahu zbrzdil. Podruhé vedoucí kvarteto dojel a zdálo se, že by mohl bojovat o stupně vítězů. V cílové rovince ale soupeřům nestačil, přesto pátým místem uhájil průběžné vedení.

Podobně vyrovnaný byl i závod žen, jen o prvenství bojovala pouze trojice a jak jinak, něž nizozemských krosařek.  Od třetího kola jezdily na čele Shirin van Anrooijová, Fem van Empelová a Puck Pietersová. V závěrečných metrech měla překvapivě nejvíce sil van Anrooijová, druhým místem si vedení v průběžném hodnocení pojistila van Empelová. Domácí hegemonii opět narušila jen Maďarka Blanka Kata Vasová, která skončila šestá. Startovala i Češka Julia Kopecka, závodnice kategorie U23 na světovou špička zatím nestačil a dojela na 31. místě.

Výsledky:

Ženy:

1. van Anrooijová 47:02, 2. van Empelová +1, 3. Pietersová +1, 4. Alvaradová +25, 5. Vosová (všechny Niz.) +30, 6. Vasová (Maď.) +46, …31. Kopecka (ČR) +4:24.

Průběžné pořadí:

1. van Empelová 190, 2. Alvaradová 109, 3. Betsemaová 104, 4. van der Heijdenová 93, 5. Pietersová 85, 6. van Anrooijová 84, …22. Zemanová 25 54. Jeřábková (obě ČR) 1.

Muži:

1.L. Sweeck (Belg.) 57:36, 2. na der Haar (Niz.) stejný čas, 3. M. Vanthourenhout (Belg.) +2, 4. Nieuwenhuis (Niz.) +3, 5. Iserbyt (Belg.) +4, 6. Lloret (Šp.) +17, …24. Boroš +2:01, 34. Vaníček (oba ČR) +3:09

Výsledky:

Průběžné pořadí:

1. Iserbyt 166, 2. L. Sweeck 162, 3. M. Vanthourenhout 119, 4. van der Haar 115, 5. Vandeputte 96, 6. Soete (oba Belg.) 73, …8. Boroš 59, 35. Štybar 9, 41. Říman (oba ČR) 4.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha