Krasojízda

Krasojezdci na MS 2022

Krasojezdci na MS 2022

Mistrovství Světa v sálové cyklistice Elite pro rok 2022 se konalo ve dnech 4. – 6. listopadu 2022 v belgickém Gentu. Soutěže krasojezdců se zúčastnilo dle nominace celkem 5 reprezentantů, a to v kategorii žen a mužů jednotlivců a v kategorii dvojic open.

První startující dle programu MS byla v kategorii jednotlivkyň žen Michaela Vosičková  z TJ Stavební Stroje Němčice nad Hanou. Její výkon byl spíše podprůměrný. V průběhu sezóny se Michaele dařilo zajíždět svou sestavu bez hrubých chyb, avšak vrchol sezóny (finále SP a MS) ji nezastihlo v optimální pohodě. Začátek její soutěžní sestavy byl podařený, ztráty na provedení cviků minimální. Uprostřed sestavy se však mezi cviky dopustila první chyby – trojnásobného doteku jízdní plochy nohou, což znamenalo tří bodovou srážku. Jízda pak do poslední minuty probíhala vyrovnaně, avšak před započetím závěrečného cviku se nevyhnula pádu, což znamenalo velkou bodovou ztrátu, konečnou známku 90,65 bodu a definitivní 15. místo

Druhou startující v kategorii žen jednotlivkyň Elite byla Štěpánka Řasová z TJ Pankrác Praha. Rovněž i její výkon byl poznamenán řadou nepřesností a chyb. Nejprve se jednalo o ztráty za nesnadnost z důvodu nedokončeného provedení obou piruet a druhá polovina sestavy se nesla v duchu chyb pramenících z časové tísně, které znamenaly neúplné provedení tří posledních cviků. Co do provedení cviků jsme viděli od Štěpánky takový standard, nicméně dle jejích vlastních slov byla s jízdou poměrně spokojená. Nakonec konečný zajetý výsledek 87,58 bodu stačil na celkové 17. místo z celkem 26 startujících. Všeobecně je potřeba přiznat, že našim ženám celkově chybí vyšší obtížnost sestav, aby se mohly ucházet o umístění v první desítce startovního pole.  

Dalšími startujícími v pořadí byla v pátečním programu dvojice v otevřené kategorii Tomáš Gruna / Jakub Mašek ze Sokola Brno Řečkovice. S napsanou bodovou hodnotou 116,6 měli šestou psanou bodovou obtížnost sestavy. Jejich výkon můžeme hodnotit jako velmi povedený a právem tak kluci byli se svou jízdou spokojeni. Celou sezónu v podstatě nezávodili z důvodu pracovního vytížení Jakuba.  Proti minulému roku svou obtížnost mírně snížili, ale svou zkušenost na jízdní ploše beze zbytku prodali. Po technické stránce se dopustili pouze dvou malých nepřesností, které rozhodčí ohodnotili ztrátou 10% a po stránce provedení se rovněž snažili zachovat si nejvyšší standard. V celkovém hodnocení to znamenalo výkon 108,18 bodu a konečné výborné 5. místo

V sobotním odpoledním programu startoval nejdříve v kategorii jednotlivců mužů Radek Jančík ze Sokola Brno Horní Heršpice po něm v neděli dopoledne náš nejlepší závodník Jakub Mašek ze Sokola Brno Řečkovice.

U hodnocení Radka Jančíka je potřeba v úvodu zmínit, že se celou sezónu potýkal s vleklými zdravotními problémy a až rozhodnutím Sálové komise ČSC na základě posouzení zdravotního stavu a připravenosti byl nominován jako druhý muž pro soutěž jednotlivců. Své šance se zhostil se ctí! Po soustředěné jízdě v prvních čtyřech minutách sestavy si jel pro výborný výsledek hlavně svým provedením, avšak v poslední minutě jízdy se nevyvaroval vlivem časové tísně hrubé chyby (upadl a vynechal cvik), která ho připravila o lepší výsledek. Úplný závěr jízdy si však pohlídal a dojel si tak pro konečnou známku 119,19 bodu, což znamenalo konečné 11. místoz celkových 19 startujících.  

Náš nejzkušenější závodník Jakub Mašek se s blížícím se vrcholem sezóny výrazně zlepšil až v samotném závěru přípravy před MS. Jak již bylo řečeno celou sezónu v podstatě nezávodil z důvodu pracovního vytížení. Díky vhodně zvolené tréninkové strategii s postupným navyšováním bodové hodnoty sestavy se dostal před MS do optimální formy a pro MS si předepsal 167,7 bodu. Po celou dobu předváděl svou jízdu soustředěně, na hranici svého osobního maxima, i když ve druhé polovině jízdy se projevila lehká absence fyzické kondice z čehož pramenila drobná zaváhání u dvou cviků. Závěr sestavy stihl před vypršením časového limitu, takže výsledná známka 156,54 bodu a celkové 5.místo znamenalo vynikající výkon, který Jakub na MS předvedl, i když jako loni na MS ve Stuttgartu neokusil chuť finále, kde o medaile bojují čtyři nejlepší jezdci z kvalifikace. 

Závěrem bych chtěl poděkovat trenérce paní Věře Břínkové, která se všem reprezentantům po celý rok ochotně věnovala a snažila se s nimi odstranit nedostatky. Chtěl bych všechny tímto pochválit a vyzdvihnout profesionální přístup při reprezentaci ČR na MS Elite a věřím, že pro všechny závodníky byla tato zkušenost motivací do dalšího tréninku. Rovněž bych chtěl poděkovat celému realizačnímu týmu, především vedoucímu Sálové komise panu Pavlu Petrovskému a členu Sálové komise panu Miloši Urbancovi za výbornou organizaci celé akce.

AUTOR: Petr Bartůněk

Autor článku: Admin

Související

Doporučené