Urban

Miculyčová chce na MS v Abú Dhabí vybojovat olympiádu

Miculyčová chce na MS v Abú Dhabí vybojovat olympiádu

V srpnu šestnáctiletá Iveta Miculyčová získala senzační titul mistryně Evropy v disciplíně freestyle BMX, o nadcházejícím víkendu by na mistrovství světa v Abú Dhabí ráda potvrdila, že to nebyla náhoda. Chce postoupit do finále a ideálně vybojovat místo pro olympijské hry v Paříži 2024.

Světový šampionát se koná od 9. do 13. listopadu a na BMX se kromě freestylu bude závodit i v disciplíně Flatland. Boje o světové tituly mají v Abú Dhabí také trialisté. Ve hře bude celkem 12 českých reprezentantů.

Největší hvězdou výpravy je Miculyčová. „První cíl je finále, dál se uvidí. A bylo by skvělé, kdyby se mi povedlo vybojovat místo pro olympiádu. To je můj velký sen,“ řekla.

„Jedná se o první možnost, kdy se dá olympiádu kvalifikovat,“ uvedl reprezentační trenér Erik Figar. „Jisté místo mají první dva, ale dá se předpokládat, že třeba i závodníci do první pětky to nakonec vybojují taky. Ale musí se čekat na konečný ranking, který se uzavírá až v roce 2024,“ prozradil.

„Nejblíže k tomu má momentálně Iveta. Do první pětky bych na ni sázel a klidně může pomýšlet i na stupně vítězů. Ale díky tomu, že je teď freestyle olympijská disciplína, tak do toho jde čím dál víc lidí. Přidávají se další holky, které nikdo neznal. A klidně někdo takový může vyletět i na šampionátu,“ řekl Figar.

V kategorii mužů má podle něj nevětší předpoklady na solidní výsledek Tomáš Beran. „V srpnu byl čtvrtý na Evropě, ale na mistrovství světa tam přibudou ještě nějací další dobří závodníci z USA nebo Austrálie. Na finále Tomáš určitě má,“ dodal trenér reprezentace.

Mezi trialisty brali vloni na MS medaile v kategorii juniorů na 26palcových kolech Tomáš Vepřek (2.) a Vojtěch Kalaš (3.). „Vojta mezi juniory ještě zůstává a určitě by mohl znovu medaili udělat. Tomáš už postoupil do elitní mužské kategorie a bude hlavně sbírat zkušenosti, protože ten skok je obrovský,“ řekl trenér reprezentace David Kalaš.

Finálové ambice by podle něj měl mít i další junior René Vymětal na malém dvacetipalcovém kole. A v mužské elitní kategorii Václav Kolář. „Vašek se na mistrovství světa poctivě chystá celý rok, ale ta světová šestka je šíleně našlapaná a dostat se mezi ně je fakt těžké,“ přiznal Kalaš. „Mezi ženami by Eliška Hříbková klidně mohla skočit na bednu. Na posledním svěťáku byla pátá s minimálním odstupem na třetí a když jí to sedne, může mít medaili.“

Trenér se upíná už ke středeční soutěži národů, která boje trialistů odstartují. „Historicky poprvé máme na mistrovství světa obsazeny všechny kategorie a když se všechno potká se štěstím, můžeme v tomhle závodě bojovat o medaili,“ dodal Kalaš.

Nominace

FREESTYLE BMX, muži: Tomáš Beran, Jan Broža (oba disciplína Park), Martin Dražil (Flatland). Ženy: Iveta Miculyčová, Kateřina Jalůvková (obě Park).

TRIAL – muži: Václav Kolář, Robert Gebr (oba ME 20), Tomáš Vepřek (ME 26). Junioři: Vojtěch Kalaš (JM 26), David Vlasák, René Vymětal (oba JM 20). Ženy: Eliška Hříbková.

FOTO: Jan Brychta (I.Miculyčová+T. Baran – BMX, V. Kalaš – Trial)

Autor článku: Jan Krůta