Cyklokros

Eliška Hanáková skončila na ME šestá

Eliška Hanáková skončila na ME šestá

Nejlepším českým výsledkem na evropském šampionátu v belgickém Namuru v dnešní úvodní den bylo šesté místo Eliška Hanákové v závodě juniorek, mezi muži kategorie U23 dojel Matyáš Fiala na 24. místě. Evropskou šampionkou v elitní kategorii žen se stala Fem van Empelová z Nizozemí. České ženy na startu chyběly.

Úvodní závod obstaraly na náročné rozbahněné trati juniorky a titul vybojovala jasná favoritka Lauren Molengraafová u Nizozemí. Ta ovládla i dva úvodní podniky Světového poháru, ale dnes musela o zlato bojovat až do závěrečných metrů, když stříbrnou Italku Valentinu Corviovou porazila o pouhé tři vteřiny, bronz získala domácí Xaydee van Sineayová.

Česká šampionka Hanáková se od startu pohybovala mezi nejlepší sedmičkou startujících a nakonec obsadila velmi solidní šestou příčku, dvanáctá skončila Vanda Dlasková, šestnáctá Karla Nováková a Kateřina Douděrová dojela na konci třetí desítky.

„Závod to byl pro všechny holky ne úplně povedený. Někdy je to lepší, někdy horší. Hanáková a Dlasková zajely to, na co měly a šesté místo Hanákové rozhodně není špatné, Dlasková po dvouměsíční pauze zaviněné zraněním, zajela také slušně. Žádná z našich závodnic vyloženě nezklamala, ani nepředvedla excelentní výkon,“ zhodnotil vystoupení našich juniorek reprezentační trenér Petr Klouček.

Šance na dobrý výsledek v kategorii U23 mužů zmařil hned v úvodu pád v němž se ocitli Matyáš Fiala a Patrik Černý. „Oba tak v prvním kole jeli na samém chvostu startovního pole a na takto těžké trati je strašně složité se někam dopředu posunout,“ řekl Klouček. Pavla Jindřicha zase po slušném startu zbrzdily ve druhém kole technické problémy.

Závod opanovali podle očekávání domácí Belgičané, ale nevyhrál největší favorit Thibau Nys, toho o šest vteřin předčil Emiel Verstrynge, třetí skončil Witse Meeussen.

Největší favoritka závodu žen van Empelová nezačala nejlépe když po třetině závodu byla čtvrtá a na vedoucí krajanku Ceylin Del Carmen Alvaradovou ztrácela dvacet vteřin. Postupně ale zrychlovala, na Alvaradovou se dotáhla v do posledního kola již vjížděla na vedoucí pozici a cílem projela o 22 vteřina před Alvaradovou. Hegemonii Nizozemek narušila bronzem maďarská krosařka Kata Blanka Vasová, která se před  Denise Betsemaovou dostal v pátém okruhu. Výborně jela i Italka Sara Casasolaová pro niž je páté místo životním výsledkem.

Výsledky:

Juniorky:

1. Molengraafová (Niz.) 36:55, 2. Corviová (It.) +3, 3. van Sineayová (Belg.) +14, 4. Fergusonová (Brit.) +48, 5. Mullerová (Fr.) +1:04, 6. E. Hanáková +1:17, …12. Dlasková +2:21, 16. Nováková +2:57, 29. Douděrová (všechny ČR) +4:41.

Muži U23:

1. Verstrynge 51:40, 2. Nys +6, 3. W. Meeussen (všichni Belg.) +11, 4. Toneatti (It.) +15, 5. Ronhaar +35, 6. del Grosso (oba Niz.) +1:15, …24. Fiala +5:10, 30. Černý +5:56, 40. Jindřich (všichni ČR) -3 kola.

Ženy:

1. van Empelová 50:25, 2. Alavardová (obě Niz.) +22, 3. Vasová (Maď.) +36, 4. Betsemaová (Niz.) +46, 5. Casasolaová (It.) +1:53, 6. van der Heijdenová (Niz.) +2:06.

FOTO Petr Dlask, Petr Klouček

Autor článku: Jaroslav Cícha