Sálovka

MČR v kolové ovládl Favorit Brno, nejlepšími krasojezdci Mašek a M. Vosičková

MČR v kolové ovládl Favorit Brno, nejlepšími krasojezdci Mašek a M. Vosičková

V neděli 9. října se ve Svitávce uskutečnilo Mistrovství České republiky, tedy finálový turnaj v kolové a krasojízdě. Bojovalo se o titul Mistra České republiky a taky cenné nominační body na Mistrovství světa. V rámci kolové nastoupily 4 nejlepší tuzemské týmy, které se v základní části utkaly systémem každý s každým. 

Tabulka nominačních bodů na Mistrovství ČR a mistrovství světa byla letos velmi vyrovnaná. Díky velmi podobnému bodovému počtu prvních tří týmů platilo, že na Mistrovství světa pojede ten, kdo se stane Mistrem české republiky.

Z čela tabulky současné sezóny s těsným náskokem na mistrovství české republiky postoupil Favorit Brno ve složení Jan Havlíček a Robert Zvolánek. Pro tým který v minulém roce úspěšně reprezentoval naši zemi na mistrovství světa bylo hlavním cílem turnaje tyto ambice potvrdit a zopakovat.
Dalším účastníkem byl tým Startu Plzeň, za který nastoupil Ondřej Kydlíček a Josef Reindl. Plzeň se na mistrovství kvalifikovala po úspěšném posledním kole Extraligy a jejím cílem bylo tedy bojovat o medailové pozice. 

Obhájcem titulu mistra ČR z minulého roku byl tým Ze Zlína ve složení Ludvík Písek a Miroslav Gottfried. A konečně domácím tým Svitávky na  turnaji za velké podpory domácích fanoušků reprezentovala dvojice nejstaršího a nejmladšího hráče na startovním poli. Zkušený Jiří Hrdlička starší nastoupil po boku nováčka extraligy Jana Kripnera. 

V úvodní části turnaje, kde týmy hrály systém každý s každým, si nejlépe vedl tým Favoritu Brno. 
Bohužel si jeho útočník Honza Havlíček v posledním zápase vážně zranil koleno a z turnaje musel odstoupit. 
Po boku Zvolánka ho pak nahradil ve zbylých zápasech hráč první ligy Patrik Krejčí. Do finále se společně s Brnem probojovala domácí Svitávka.

V zápase o třetí místo byl lepším týmem Zlín, který si nakonec ze Svitávky odvážel bronzové medaile za konečné 3. místo. V zápase o bronz porazil dvojici západočeské Plzně v poměru 6:3.

Finále nabídlo velmi vyrovnaný souboj. Bylo jasné, že vítěz se stane mistrem republiky a zároveň se nominuje na mistrovství světa. V základní hrací době skončilo utkání remízou 3:3. Podle směrnic kolové mělo tedy následovat sedmiminutové prodloužení. 

Vítěz turnaje nakonec nevzešel ani z prodloužení, které skončilo remízou v poměru 4:4. Rozhodovat tedy musel až penaltový rozstřel.

V penaltovém rozstřelu bylo nakonec šťastnější Brno, které finálový zápas v náhradním složení zvládlo na jedničku, získalo titul Mistra české republiky a zároveň se kvalifikovalo na Mistrovství světa, které se letos uskuteční na začátku listopadu v belgickém Gentu. Náhradním týmem bude tým Svitávky.

Společně s nejlepšími týmy kolové se představili také nejlepší závodníci a závodnice krasojízdy. Ti bojovali o titul mistra republiky v kategoriích jednotlivci muži, jednotlivci ženy a dvojice open. 

Závod krasojízdy byl bohužel značně ovlivněn nemocemi a zraněním. Několik závodníku se tak muselo z vrcholu sezóny odhlásit.

V poslední jmenované kategorii open startovala tak pouze dvojice brněnského Sokola Řečkovice Jakub Mašek s Tomášem Grunou. Ti zajeli ze své původní napsané hodnoty, která činila 112,9 bodů konečných 98,01 bodů. 

V kategorii žen jednotlivkyň rozhodly mezi mladými závodnicemi o titulu pouhé desetiny bodu. Novou mistryní ČR se stala Michaela Vosičková z oddílu TJ Stavební stroje Němčice nad Hanou s bodovou hodnotou 93,52 bodů. Těsně za ní, na druhém místě, se umístila Štěpánka Řasová z pražského oddílu TJ Pankrác s hodnotou 93,24 bodu a získala tak stříbrnou medaili. Pořadí na stupních vítězů uzavřela mladší sestra Michaely Vosičkové. Kateřina Vosičková získala za svoji jízdu 85,01 bodu a sestry se tak mohly radovat z velkého rodinného úspěchu a zlaté a bronzové medaile pro svůj oddíl. 

Kategorie mužů jednotlivců byla bohužel ovlivněna absencí některých závodníků. Favorit na stříbrnou medaili Radek Jančík z oddílu TJ Sokol Horní – Heršpice se nemohl závodu zúčastnit. Stejně tak se nemohl předvést mladý Kryštof Nečas z brněnského Favoritu, který si na kvalifikačním závodě na šampionát přivodil zlomeninu ruky. 
Vítězem této kategorie se tak dle očekávání stal Jakub Mašek z oddílu TJ Sokol Řečkovice, který zajel jízdu ohodnocenou 125,86 body. 
Stříbrnou medaili získal za svůj výkon 111,08 bodů také řečkovický reprezentant Tomáš Gruna. 
Stupně vítězů uzavřel Ondřej Hanzlíček z oddílu SKP Kometa Brno, který zajel 85,17 bodů a získal tak bronzovou medaili.  


Celý soutěžní den provázela výjimečná atmosféra, která v tuzemské kolové nemá obdoby. 
Plná tribuna v nové sportovní hale ve Svitávce tak nabídla opravdu skvělé podmínky pro uspořádání vrcholu celé tuzemské sezóny. 



FOTO : Petr Hrušecký

AUTOR: Jiří Hrdlička

Autor článku: Admin