Cyklokros

V Jičíně ovládli TOI TOI Cup Vasová a Ferdinande

V Jičíně ovládli TOI TOI Cup Vasová a Ferdinande

Třetímu dílu seriálu cyklokrosového Toi Toi Cupu v Jičíně kralovali zahraniční jezdci. Mezi ženami potřetí vystoupila na nejvyšší stupeň maďarská krosařka Kata Blanka Vasová, mezi muži při absenci nejlepšího našeho jezdce Michala Boroše, který je již v USA a zítra bude na startu úvodního dílu SP ve Waterloo, toho využil vítězný Anton Ferdinande z Belgie. V průběžném vedení seriálu jsou Vasová a Adam Ťoupalík (Elkov Kasper), který byl dnes stejně jako na Holých Vrších i Hlinsku druhý.

Okruh byl oproti loňsku, kdy se jelo na blátě, hodně rychlý, protože trať byla dnes suchá. V prvním kole odjela závodu žen tradičně všem soupeřkám Vasová a i když se s ní snažila držet krok česká šampionka Zemanová, tak jí nestačila. Po problémech v úvodním okruhu s řetězem, se do boje o třetí místo vrátila Jitka Čábelická (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team), takže o podium bojovalo až do závěrečných metrů kvarteto závodnic. Ve spurtu trojice byla nakonec nejrychlejší ta nejzkušenější z nich Pavla Havlíková z celku LAWI junior team.

Při absenci Boroše se otevřela cesta k vítězství dalším jezdců a nejlépe ji využil Ferdinande. Hned v prvním okruhu ujela skupina šesti jezdců v níž byli Adam a Jakub Ťoupalíkové (Elkov Kasper), Ferdinande, jeho kolega Yentl Bekaert a dvojice jezdců týmu ČEZ Cyklo Team Tábor Šimon Vaníček a Matyáš Fiala.

Jako první odpal Fiala, potom Jakub Ťoupalík, takže vepředu zůstal kvartet cyklistů. První z nich se pokusil skupinku rozdělit Adam Ťoupalík, ale Ferdinanda nesetřásl, třetí místo si držel Bekaert. V posledním kole nastoupil Ferdinande a A. Ťoupalík již s ním kontakt neudržel.

„Ze všech letošních startů v terénu se  i dnes jelo zatím nejlépe. V samotném závěru jsem měl nějaké problémy s předním kolem a trochu jsem se bál. Škoda mohl jsem možná bojovat o vítězství, ale i druhé místo se počítá,“ řekl Adam Ťoupalík.

Stejně jako Vasové si mezi juniory vede Václav Ježek z týmu Brilon Racing Team MB – tři starty, tři vítězství a bezpečné vedení v celkovém hodnocení seriálu. Nejlepší českou juniorkou dnes byla v Jičíně Vanda Dlasková (Auto Škoda Ml. Boleslav), která dojela na jedenácté pozici.

Výsledky:

Muži:

1. Ferdinande (Belg.) 59:30, 2. A. Ťoupalík (Elkov Kasper) +11, 3. Bekaert (Belg.) +23, 4. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) +1:06, 5. J. Ťoupalík (Elkov Kasper) +1:17, 6. Říman (Auto Škoda Ml. Boleslav) +1:41.

Ženy:

1. Vasová (Maď.) 42:26, 2. Zemanová (Brilon Racing Team MB) +1:07, 3. Havlíková (LAWI junior team) +1:45, 4. Hladíková (Brilon Racing Team MB) +1:45, 5. Čábelická (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) +1:45, 6. Bajgerová (Atom Deweloper Posciellux.pl Wroclaw) +1:48.

Junioři:

1. Ježek (Brilon Racing Team MB) 39:34, 2. Vas (Maď.) +1, 3. Novotný +7.

FOTO Otakar Fiala, Milan Hollosi

Autor článku: Jaroslav Cícha