Silnice

Julia Kopecky sedmá mezi juniorkami na MS

Julia Kopecky sedmá mezi juniorkami na MS

Julia Kopecky sedmá mezi juniorkami na MS

Česká reprezentantka Julia Kopecky obsadila výborné sedmé místo v silničním závodě juniorek na mistrovství světa v australském Wollongongu. Další česká závodnice Eliška Kvasničková, čtvrtá z časovky, skončila na 29. příčce.

„Byl to strašně těžký závod. Od začátku se jelo naplno, já navíc hned v prvním kole upadla a musela jsem to dojíždět. Naštěstí jsem se dala dohromady a od druhého kola jsem se cítila líp,“ prozradila Julia Kopecky.

„V posledním kole jsem zkusila zaútočit, ale neudržely jsme se vpředu. Naštěstí jsem ještě měla síly na spurt a se sedmým místem jsem spokojena. Chtěla jsem být v desítce, takže jsem cíl splnila, ale medaile moc daleko nebyla,“ dodala česká reprezentantka žijící v Nizozemsku.

Titul vybojovala po famózním výkonu britská favoritka Zoe Bäckstedtová, která po triumfu v časovce získala v den svých 18. narozenin ve Wollongongu další zlato. V závodě zaútočila už 60 km před cílem a svou sólo jízdu dotáhla do zdárného konce.

„Když nastoupila Zoe, zkusila jsem to při nájezdu do druhého kola za ní, ale bohužel jsem ji nedojela. Jsem ráda, že jsem to aspoň zkusila, ale asi jsem si měla nástup nechat na pozdější dobu, protože takhle mi pak došly síly a odpadla jsem v kopci,“ popsala Eliška Kvasničková.

Vyhrála se zlomeným loktem

Závod ženské elity ovládla nizozemská reprezentantka Annemiek van Vleutenová. Za normálních okolností by tato fenoménka letošní sezony, v níž vyhrála Giro, Tour i Vueltu a třeba ještě Lutych-Bastogne-Lutych, byla velkou favoritkou, ovšem v závodě týmových štafet si při pádu zlomila loket a do silničního závodu šla s daleko skromnějšími ambicemi.

„Byla jsem domestik a chtěla jsem co nejvíce pomoci Marianne Vosové. Závod pro mě byl peklem, v každém stoupání mi doslova explodovaly nohy,“ líčila van Vleutenová.

V posledním stoupání odjela pětice závodnic a zdálo se, že si to rozdají o zlato. Jenže taktizovaly a zezadu tam kilometr před cílem přiletěla další skupina, kde byla i van Vleutenová. Na nic nečekala, neskutečným nástupem po pravé straně vozovky soupeřky zaskočila a mírný náskok udržela až na pásku.

Nemám slov. Ve spurtu bych se zlomeným loktem neměla šanci, tohle byla moje jediná možnost. Ale nemůžu uvěřit tomu, že mě soupeřky nechytly,“ dodala 39letá nizozemská závodnice, která po tříleté odmlce získala svůj druhý titul.

Z dvojice českých reprezentantek dojela do cíle jen Kateřina Nash, která závod dokončila na 78.místě, za což zaslouží pochvalu, protože se specializuje hlavně na horská kola a cyklokros a ve startovní listině byla nejstarší závodnicí ze všech! Tereza Neumanová ztratila kontakt s pelotonem hned v prvním stoupání a zhruba v polovině závodu odstoupila.

„Tereza už od příletu bojovala s nachlazením a necítila se stoprocentní. Museli jsme navštívit doktora, ale nesrovnalo se to. Moc tomu nenahrála ani změna počasí a tréninky v dešti. V samotném závodě hned v prvním stoupání vůbec nemohla dýchat, odpadla a po vzájemné dohodě jsme rozhodli, že odstoupí,“ prozradil trenér René Andrle.

Výsledky – ženy (164,3 km): 1. van Vleutenová (Niz.) 4:24:25, 2. L. Kopecky (Belg.), 3. Periscoová (It.), 4. Lippertová (Něm.), 5. Ludwigová (Dán.), 6. Sierraová (Kuba) všechny +1, … 78. Nash +15:51, Neumanová (obě ČR) nedokončila.

Juniorky (67,2 km): 1. Z. Bäckstedtová (Brit.) 1:47:05, 2. Rayerová (Fr.), 3. Winkeová (Niz.) obě + 2:07, 4. Pellegriniová (It.), 5. Kakitaová (Jap.) obě +2:19, 6. Mulová (Pol.), 7. Kopecky +2:21, … 29. Kvasničková (obě ČR) + 3:27.

Foto: Bikeracing Sydney

Autor článku: Jan Krůta