Sálovka

Skvělý úspěch kolové! České týmy U23 získaly na ME 3. a 4. místo

Skvělý úspěch kolové! České týmy U23 získaly na ME 3. a 4. místo

Výborný výsledek zaznamenala česká reprezentace v kategorii do 23 let. V německém Hofenu se v sobotu 17. září uskutečnil vrchol letošní sezóny této věkové kategorie, tedy mistrovství Evropy pro rok 2022. Ve startovním poli bylo devět nejlepších evropských týmů, které doplnil jeden domácí tým, který startoval na divokou kartu.

Ve dvou skupinách po pěti týmech po vzoru herního systému světového poháru bojovaly letos opět dva týmy z České republiky. 
Vítěz domácí kvalifikace a mistři České republiky pro rok 2022 ze Zlína ( Tomáš Horák / Radek Adam jako ČR 1 )
A také druhý tým tuzemské kvalifikace a stříbrní medailisté z domácího šampionátu, hráči ze Svitávky ( Jan Hrdlička / Jan Kripner jako ČR 2 ) 

Tým ČR 1 zahájil svoje představení na prvním společném mistrovství Evropy této věkové kategorie těsnou, ale velmi důležitou výhrou nad mladou dvojicí reprezentující tým Švýcarska 2. V tomto zápase si naši hráči vypracovali poměrně velký gólový náskok. Soupeři jsou ale i přes svůj nízký věk velmi zkušenými hráči ( v letošním roce hájí třetí místo v nejvyšší švýcarské lize a mají svoje první úspěchy v seriálu Světového Poháru ) a tak se jim vývoj zápasu povedlo zvrátit. Tomáš s Radkem ale udrželi těsný náskok a zvítězili v zápase 6:5. 
Ve druhém zápase zvítězila česká jednička bez větších problémů nad týmem Rakouska 2, který hrál ve složení jako na letošním mistrovství Evropy juniorů. 
Třetí zápas byl také poměrně jasnou záležitostí, proti jasně nejslabšímu článku startovního pole, domácímu týmu startujícímu na divokou kartu jako Německo 3, zvítězili vysoko v poměru 9:1. 
Před posledním zápasem ve skupině již měl náš první tým jistotu postupu do semifinále a hrálo se tak o lepší výchozí pozici a o výhru ve skupině. V tomto zápase stál v cestě favorizovaný soupeř, vítěz německé kvalifikace, tedy tým Německa 1. V tomto zápase přišla první porážka a ztráta bodů. Německá dvojice v zápase zvítězila 4:2. 
Tomáš s Radkem tak obsadili ve skupině druhé místo a bylo jasné, že v semifinále narazí na švýcarskou jedničku. 
V tomto semifinále byli naši reprezentanti dlouho v gólové nevýhodě. Švýcarský tým se dostal do vedení hned v prvním poločase. Naši hráči ale zápas nevzdali a po remíze 4:4 musely následovat trestné údery. V těch bohužel přišla chyba v nejméně vhodný moment a švýcaři tak mohli slavit postup do finále zatímco na naše hráče vyšel boj o bronzové medaile. 



Tým ČR 2 nastoupil na mistrovství Evropy do 23 let také poprvé. V prvním zápase proti týmu Francie bez větších problémů zvítězili v poměru 9:4. 
Ve druhém zápase ale přišla vysoká prohra se skvěle hrající švýcarskou jedničkou. Tento zápas bohužel naši hráči prohráli v poměru 1:11 a bylo třeba jej pro další boje hodit za hlavu. 
To se maximálně povedlo a ve třetím skupinovém zápase porazil Honza s Honzou po dobrém a soustředěném výkonu favorizovanou německou dvojku v poměru 4:2. 
Po tomto zápase se otevřela možnost boje o postup do semifinále i druhému nasazenému českému týmu. K tomu chybělo porazit rakouskou jedničku, která již v letošním roce také odehrála dvě kola prestižního světového poháru a na mistrovství tak jela jistě s velkými ambicemi. I toto se podařilo a v posledním skupinovém zápase zvítězili s výsledkem 3:1. 
Po tom, co vzájemný zápas Německa a Švýcarska skončil remízou, mohla se česká dvojka také radovat z postupu mezi první čtyři týmy. 
V semifinále nastoupili proti prvnímu týmu Německa. Ten se za mohutné podpory tamních fanoušků prosadil a zvítězil těsně v poměru 8:6. I zde ale předvedli Honza s Honzou skvělý výkon a zkušenějšímu německému týmu byli rovným soupeřem. 
Prohra znamenala pro tým ČR 2 také posun do zápasu o bronzové medaile. 

Z boje o bronzové medaile se tak stalo české “derby” obou našich týmů. Zlínská dvojice šla v tomto zápase brzy do vedení a svůj gólový náskok si již pohlídala až do konce zápasu a zvítězila. Tomáš s Radkem tak získali bronzové medaile a Honza s Honzou skončili na čtvrtém místě. 

Tento počin je skvělým výsledkem pro českou kolovou. Dva české týmy v semifinále byly naposledy v roce 2001. Tenkrát na evropském šampionátu v maďarské Baji získala Česká republika titul. Druhý nasazený tým pak obsadil čtvrté místo. 

Celá výprava, tedy vedoucí výpravy , trenéři i sami hráči, fungovala velmi dobře jako jeden tým. I tento fakt byl jistě důvodem, proč se povedlo dosáhnout tohoto skvělého výsledku. 

Po zisku stříbrných medailí na letošním mistrovství Evropy juniorů ve Švýcarsku se jedná o další skvělý úspěch pro českou reprezentaci kolové. Tyto výsledky jsou skvělým příslibem pro českou kolovou do budoucna.

FOTO : UEC

AUTOR: Jiří Hrdlička

Autor článku: Admin