MTB

Českou Enduro Sérii ovládl Matěj Charvát

Českou Enduro Sérii ovládl Matěj Charvát

Deštivý víkend 10. – 11. září zakončil letošní sezonu cyklistického endura v Česku šestým závěrečným podnikem v okolí železnorudského Špičáku. Až šestý závěrečný podnik seriálu rozhodl o celkovém vítězi. Prvenství v Kona Enduro Race Špičák katapultovalo Matěje Charváta, který tady slavil úspěchy v dřívějších letech též v downhillu, na stupeň nejvyšší i v celkovém pořadí. Kopec smůly si bohužel vybral až v poslední páté erzetě dosud vedoucí jezdec série Jakub Říha, který na těžké trati upadl a utopil tu naději na celkové prvenství. Letos tak skončil celkově druhý před třetím Milanem Myšíkem.

V samotném špičáckém závodě byl za Charvátem stříbrný Přemek Tajchman, bronz si i přes pád vyjel smolař Říha. V ženské elitní kategorii na Špičáku i celkově v sérii zvítězila Barbora Průdková před místní Andreou Drengubákovou a Štěpánkou Fejola Nestlerovou. V celkovém pořadí České Enduro Série skončila druhá Kristýna Havlická a třetí Pavla Balíková.

Zajímavostí je vítězství někdejšího trojnásobného mistra světa v fourcrossu Michala Prokopa v kategorii E- Enduro (elektrokol). Na Špičáku se kromě českých jezdců a jezdkyň představila i řada zahraničních cyklistů především z Německa, Rakouska a Slovenska.

„Počasí bylo jedním slovem hrozné od pátku do neděle a až na nedělní vyhlášení vítězů vykouklo slunce. Přesto nám udělaly radost hlavně nejmladší juniorské a dětské kategorii, kde i přes „sibiřské“ počasí byl patrný meziroční nárůst startujících nadějí tohoto sportu,“ uvedl Jan Kasík ze spolupořádajícího areálu Ski&Bike Špičák.

Trať špičáckého endura měřila i s přejezdy zhruba 30 kilometrů. Samotné rychlostní zkoušky z toho tvořily cca třetinu. Bikeři postupně vystoupali dvakrát na vrcholy Pancíře a Špičáku a jednou pak na Belveder. Jedna erzeta nakoukla do zdejšího bikeparku, ostatní vedly po lesních pěšinách a hrabance.

Autor článku: Jaroslav Cícha