4X

Slavík vyhrál všechny závody Světové fourcrossové série

Slavík vyhrál všechny závody Světové fourcrossové série

Všech 7 letošních závodů Světové fourcrossové série 4XProTour mělo jediného vítěze. Je jím český reprezentant Tomáš Slavík, loňský mistr světa.

Duhový dres šampióna však musel před posledními závody v italském Val di Sole po ročním kralování sundat, protože mistrovství světa jim bylo zrušeno. „Vůbec to nechápu, ale je dost možné, že oficiálně zůstanu navždy posledním mistrem světa,“ řekl 35letý závodník týmu GHOST Bikes pro welovecycling.

„Bylo nám řečeno, že je to finančně náročné z hlediska přípravy trati, že nejezdí dostatek žen a tak dále. Jenže já vím, že byli tři organizátoři, kteří by mistrovství světa letos uspořádali. Včetně nás v Jablonci. Spíš mám pocit, že chtějí tlačit nějakou jinou disciplínu na úkor fourcrossu. A další argument byl, že nechodí moc diváků. Tomu se musím smát. Třeba naposledy ve Val di Sole nebylo skoro slyšet startovní povely. Fanoušci měli rachejtle, dýmovnice, startovali motorové pily… Atmosféra neskutečná,“ prozradil.

Podle Slavíka je možné, že se přes to všechno už další mistrovství světa pod hlavičkou UCI neuskuteční a on zůstane posledním oficiálním mistrem světa. „Ale může se stát, že vznikne mistrovství světa, které uspořádá někdo jiný. Jen se tomu dá jiný název a nebude se dostávat duhový dres. Podobné problémy byly třeba i ve snowboardingu a dalších sportech, kdy se nedohodli s federací. V cyklistice šel takhle svou cestou třeba pumptrack a dnes už je jejich šampionát pod hlavičkou UCI,“ přiznal Slavík.

Právě v pumptracku ho za pár dní čeká kvalifikace na mistrovství světa, letos absolvuje ještě městské sjezdy ve Francii a Mexiku a v listopadu Crankworks na Novém Zélandu. 

FOTO: David Kostelecky, Giacomo Podetti

Autor článku: Jan Krůta

Související

Doporučené