Silnice

Patnáct českých cyklistů odlétá na MS do Austrálie

Patnáct českých cyklistů odlétá na MS do Austrálie

V nominaci české reprezentace na mistrovství světa v silniční cyklistice, které hostí od neděle australský Wollongong, je celkem patnáct závodníků. Do dějiště šampionátu odletí pod vedením trenéra René Andrleho dnes v podvečer.

„Myslím, že máme hodně vyvážený tým a můžeme myslet na úspěch skoro ve všech kategoriích,“ řekl před odletem René Andrle. „Nechci dopředu slibovat medaile, ale v některých kategoriích budeme mít ty nejvyšší ambice oprávněně,“ dodal.

Mezi muži jsou pro silniční závod v nominaci Zdeněk Štybar, Jan Hirt a Michael Kukrle, v časovkách elitních kategorií nikdo startovat nebude. „Štybar se celý rok pral s formou, ale je neskutečně namotivovaný. Pořád ještě nemá smlouvu na příští rok a chce se ukázat v tom nejlepším světle. Na šampionát se poctivě chystal, jezdil sedmihodinové tréninky. Těžký klasikářský okruh mu navíc určitě bude sedět. Hirt i Kukrle jsou taky zkušení borci. Jsme trošku limitování, tím že můžeme postavit jen tři lidi, ale silniční závod elity je vždycky loterie a stát se může cokoliv,“ uvedl Andrle.

Mezi ženami je jedničkou Tereza Neumanová, která jela před MS jako generálku ženskou Vueltu a v poslední etapě se blýskla sedmým místem. Vedle ní se postaví na start velezkušená Kateřina Nash, která v minulosti sbírala úspěchy hlavně jako bikerka a cyklokrosařka, ale v poslední době se v USA, kde žije, věnuje i gravel závodům a trénuje na silnici.

Velký potenciál vidí Andrle v juniorech a kategorii U23. „Mezi juniory máme neskutečně silný tým pro silniční závod, Telecký i Novák jsou navíc i výborní časovkáři. Ve třiadvacítce patří Vacek k velkým favoritům v časovce a hned na několik karet to můžeme hrát v silničním závodě. Kdyby došlo na spurt, největší šance má Bittner, ale uvidíme až podle vývoje závodu,“ prohlásil trenér.

Medailová umístění podle něj nejsou nereálná. „Ale je to mistrovství světa, což jsou hodně specifické závody na konci sezony. A taky je to v Austrálii a záleží, jak se kdo zvládne aklimatizovat. Někomu to může sednout, jinému zase ne. Tohle teď nedokážeme odhadnout. Ale věřím, že to všichni zvládnou a já osobně budu považovat každý výsledek do desátého místa za úspěch,“ doplnil René Andrle.

Nominace české silniční reprezentace:

Muži, elite: Zdeněk Štybar, Jan Hirt, Michael Kukrle (všichni silniční závod).

Ženy, elite: Tereza Neumanová, Kateřina Nash (obě silniční závod).

Muži U23: Mathias Vacek (časovka a silniční závod), Pavel Bittner, Petr Kelemen, Jakub Ťoupalík (všichni silniční závod).

Junioři: Pavel Novák, Štěpán Telecký (oba časovka a silniční závod), Milan Kadlec, Martin Bárta (oba silniční závod).

Juniorky: Eliška Kvasničková (časovka a silniční závod), Julia Kopecky (silniční závod)

FOTO: Jan Brychta

Autor článku: Admin