Vzdělávání

VSA Xtreme a Český svaz cyklistiky

VSA Xtreme a Český svaz cyklistiky

Český svaz cyklistiky na jaře tohoto roku začal spolupracovat s Janem Valentou a jeho agenturou VSA Xtreme. Ta představuje zejména dětem netradiční aktivity a adrenalinové sporty, mezi nimiž nechybí ani Freestyle BMX či jízda na pumptracku. Díky Honzovi se tak tyto sporty dostávají více mezi děti a zvyšují jejich aktivní životní styl.

Jan Valenta býval řadu let úspěšným českým reprezentantem ve freestyle BMX, kde se vypracoval do absolutní světové špičky a dlouho se v ní držel. Sice před sedmi lety aktivní kariéru ukončil, ale dělat nejrůznější akrobatické kousky na kole určitě nezapomněl. I když má na sport daleko méně času. Pořádá totiž unikátní show, kterých se účastní i další lidé z jiných disciplín a on je všechny organizuje i moderuje.

„Funkce organizátora i moderátora těch akcí tak nějak vyplynula z mojí závodní kariéry. První akce jsem ale začal pořádat daleko dřív. Už někdy před sedmnácti lety, kdy jsem si založil agenturu VSA Xtreme a byl jsem při tom sám aktivní závodník,“ říká Valenta, který na svých akcích propaguje i Český svaz cyklistiky.

Honzo, čeho si ze své sportovní kariéry nejvíc ceníte?

Asi toho, že jsem jako jediný Čech jel na freestyle BMX kole X Games. Tam se nedá registrovat ani kvalifikovat, člověk musí patři mezi top 10 riderů planety. Jinak mám několik titulů mistra republiky a dva tituly mistra světa na velké rampě, ale ne v kategorii profi. Mezi juniory jsem získal několik titulů mistra světa v disciplíně park, která je už dnes na olympiádě. I jako profesionál jsem se dlouhodobě držel ve světové desítce. Dlouho jsem byl v Americe, ale abych dokázal jezdit o pódiová umístění, musel bych tam zůstat natrvalo.

A postupně se ze závodníka stal organizátor akcí.

Já už se v kariéře moc neměl kam posouvat. Za ty roky jsem měl docela dost cestování, neustálého skládání kola. A v podstatě jsem si splnil všechny sny. Akce už jsem organizoval i jako aktivní závodník, ale nechtěl jsem sedět na dvou židlích. Tak jsem začal naplno dělat tohle. Dřív jsem těch akcí dělal za rok 30, teď třeba i 70. Kromě toho jsem převzal i freestyle BMX asociaci, roky jsem byl jejím prezidentem. Začal jsem se taky naplno věnovat mládeži.

Co vaše show nabízí?

Máme poměrně široké spektrum a jsme schopni udělat show na míru v podstatě kdekoliv. Freestyle BMX, koloběžky, skateboarding, parkur… V hale, v nákupním centru, v tělocvičně, venku… Některá čísla jsou unikátní i z celosvětového měřítka. Jsme v téhle oblasti jedna z nejaktivnějších agentur v Evropě. Poslední dva roky se hodně zaměřujeme na mládež. Za jednu sezonu mi pod rukama projde i 20 tisíc dětí, které dovezeme na pumptrack, půjčíme jim kolo nebo koloběžku a v podstatě je seznamujeme s cyklistikou a dáváme jim návod, jak začít. Chceme cyklistiku promovat jako celek a přiblížit ji všem. Snažíme se i o to, aby mládež byla v postcovidové době aktivní a neseděla jen doma u počítače.

Daří se to?

Už jsme objeli přes 120 základních škol v republice a zájem je velký. Můžeme to klidně udělat i v tělocvičně, kam nainstalujeme mobilní překážky. Tour po školách obnáší třeba i přednášky o zdravé výživě a dalších zajímavých tématech. 

Kolik lidí se vaší show zúčastní?

Vždycky záleží na velikosti akce. Máme v týmu 35 kluků, které zastupuji. V podstatě v rámci každé disciplíny nabízíme to nejlepší, co je u nás k mání. Jedeme víkend, co víkend, třeba za září děláme 20 velkých eventů. Pět až šest akcí každý víkend. To je docela mazec. 

A uvidí diváci na kole i vás?

Organizování akcí mi zabere strašně moc času. Dřív jsem jedním z účinkujících byl, ale jak se počet akcí zvyšoval, už nebylo možné to skloubit. Navíc jsem i hlavním moderátorem té show. To mě baví. Můžu moderovat i v angličtině, jsme hodně flexibilní.

A dostanete se tedy ještě vůbec na kolo jen tak pro radost?

Protože času je fakt málo, dávám si každý rok za cíl najet aspoň tisíc kilometrů. Je to spíš symbolické, rozhodně ne číslo k nějakému chlubení. Ale skloubit osobní aktivity s prací a rodinou je opravdu náročné. Občas se svezu na BMX kole nebo vezmu silničku a jedu si třeba vyšlápnout Stelvio. I když je času málo, pořád si hledám nějaké sportovní mety. Nemůžu to úplně vytěsnit, protože sport byl skoro dvacet let z 90 procent náplní mého každého dne. Ale teď už to prostě nejde v takové míře.

Autor článku: Jan Krůta