Sálovka

Na třetím kole Extraligy zvítězil tým SC Svitávky, který se dostal do čela celkového pořadí.

Na třetím kole Extraligy zvítězil tým SC Svitávky, který se dostal do čela celkového pořadí.

V neděli 4. září se ve sportovní hale ve Svitávce uskutečnilo třetí kolo letošní nejvyšší soutěže, Škoda Extraligy, v kolové. 
7 nejlepších českých týmů pokračovalo po dlouhé letní přestávce v bojích o důležité body do celkové kvalifikace. Tímto třetím kolem odstartovala podzimní část sezóny, která vyvrcholí mistrovstvím České republiky. To se bude konat v neděli 9. října a jeho pořadatelem bude opět oddíl ve Svitávce. 

Favority letošní sezóny byly dle prvních dvou odehraných kol tři týmy, a to sice týmy Brna, Svitávky a Zlína. Právě tyto týmy získaly na prvních dvou kolech pohodlný náskok nad týmy na čtvrtém až sedmém místě a do třetího turnaje tak mohly vstupovat s větší jistotou. 

Tým Favoritu Brno ( Jan Havlíček / Robert Zvolánek ) si v turnaji vedl velmi dobře, když v turnaji ztratil pouze 6 bodů za dvě prohry proti týmům SC Svitávky (4:6) a Sokola Zlín – Prštné (3:7). V ostatních zápasech už ale brněnští nezaváhali a se 12 body tak získali v turnaji druhé místo. V celkovém pořadí po třech odehraných kolech zůstávají průběžně na třetím místě s 35 nahranými body a 13 nominačními body pro letošní mistrovství světa. 

Tým SC Svitávky ( Jiří Hrdlička / Jan Kripner ) tentokrát opět zvládnul turnaj bez větších potíží. Po výhře v prvním soutěžním kole a malém klopýtnutí na kole druhém, kde obsadil čtvrté místo, se tým nově složený pro letošní sezónu opět postavil na nejvyšší stupeň. V turnaji ztratila Svitávka pouze 2 body za remízu s týmem Nezamyslic (3:3). Po suverénním výkonu na domácí půdě se tak může těšit nejen z dalšího vítězství, ale také z posunu ze druhého na první místo celkové kvalifikace a nominace na světový šampionát. Po osmnácti odehraných zápasech má tým na kontě 41 bodů a v nominaci na mistrovství světa nyní hájí první místo s 15 body. 

Sokol Zlín – Prštné ( Ludvík Písek / Miroslav Gottfried ) přijel do Svitávky s nejlepší výchozí pozicí. Po druhém a prvním místě na prvních dvou odehraných kolech měl na kontě mnoho bodů a velký náskok na další soupeře. Do přípravy na třetí kolo bohužel zasáhlo nedávné onemocnění Miroslava Gottfrieda, který se do turnaje bohužel nestihnul zcela zotavit. Na turnaji ho tak během dne musel vystřídat Radek Adam, který tak naskočil po boku zkušeného Ludvíka Píska. Zlínský tým v turnaji získal 7 bodů za dvě výhry a jednu remízu. V turnaji skončil na čtvrtém místě díky lepšímu skóre. V celkové kvalifikaci ale bohužel ztratil tým pohodlný náskok a posunul se na průběžné druhé místo a na tým Svitávky ztrácí nyní 5 herních bodů a 1 nominační bod na mistrovství světa. 

Mezi prvními třemi týmy bude jistě ještě probíhat boj o celkové vítězství na posledním, čtvrtém kole Extraligy a následovně také na finále mistrovství České republiky, kam se s velkou pravděpodobností všechny tři týmy díky již dosaženým bodům kvalifikují. 

Boj bude probíhat také o čtvrté místo a postup mezi čtyři nejlepší týmy, které na mistrovství ČR startují. Tento boj bude sváděn mezi dvěma týmy a to sice MO Svitávkou a Startem Plzeň. Tyto dva týmy mají již zřejmě příliš velkou ztrátu na první tři týmy. 

MO Svitávka ( Jiří Hrdlička ml. / Roman Staněk ) získala na druhém kole pouze 7 bodů za dvě výhry a jednu remízu. Na základě horšího skóre skončil tým na úkor týmu Sokola Zlín na pátém místě. Páté místo nyní patří druhému týmu Svitávky také v celkovém pořadí, kde nyní ztrácí dva body na tým Plzně. 

Právě tým Plzně ( Ondřej Kydlíček / Josef Reindl ) , který se na druhém kole umístil na druhém místě a získal tak spoustu bodů do tabulky, svůj výkon tentokrát nezopakoval a se 6 body za dvě výhry obsadil šesté místo. V průběžném pořadí ale stále hájí čtvrté místo a o posledním týmu postupujícím na mistrovství ČR tak rozhodne opravdu až poslední soutěžní kolo. 

Na šestém a sedmém místě jsou v letošní sezóně týmy Primy Nezamyslice ( Petr a Martin Přikrylovi ) a tým Sokola Šitbořice ( Martin Drabálek / Štěpán Urbánek ). Oba týmy vstupovaly do turnaje s pouhými třemi body. 
První jmenovaný tým získal ve třetím kole hned 10 bodů za tři výhry a jednu remízu. Po tomto skvělém výkonu získal v turnaji třetí místo. V průběžném pořadí je tým ale stále na šestém místě a vzhledem k neúspěšným vystoupením v prvním a druhém kole a velké bodové ztrátě je velmi pravděpodobné, že právě Nezamyslice se s nejvyšší soutěží pro rok 2023 rozloučí. 
Druhý jmenovaný tým předvedl ve třetím kole vzhledem k dosavadním výkonům v letošní sezóně velmi dobrý výkon a potrápil papírově podstatně silnější týmy. V konečném součtu z toho ale byly pouze 3 body za jednu výhru a poslední sedmé místo. Šitbořice již bohužel nemají reálnou naději na zvrat a je jasné, že v příštím roce nastoupí v I. lize. 

Poslední, čtvrté kolo Škoda Extraligy se uskuteční v neděli 2. října v Plzni. Hned o týden později, v neděli 9. října, se uskuteční tuzemský vrchol v podobě finále mistrovství České republiky ve Svitávce. 

AUTOR: Jiří Hrdlička

FOTO: Petr Nečas 

Autor článku: Admin