Dráha

Barbora Němcová je světovou šampionkou ve vylučovačce

Barbora Němcová je světovou šampionkou ve vylučovačce

Skvěle si vedla na juniorském světovém šampionátu na dráze v izraelském Tel Avivu Barbora Němcová ve vylučovacím závodu. Postupně nechávala odpadat své soupeřky, a nakonec vybojovala zlatou medaili, když zdolala i tu poslední, kterou byla Anna Kolyžuková z Ukrajiny. Bronz získala Britka Isabel Sharpová.

„Cítím se skvěle. Mám na sobě dres mistryně světa a určitě si jej cením více jak toho z evropského šampionátu. Od začátku se jelo hodně rychle a nevěřila jsem, že bych tam mohla vydržet. Hodně se navíc padalo, ale jinak se mi jelo výborně,“ řekla Barbora Němcová již v duhovém trikotu světové šampionky. 

Neztratili se ale ani další naši mladí jezdci. Sprinterka Sára Peterková byla šestá v kvalifikaci, v osmifinále ji ale vyřadila Divya Vermaová z USA. Anna Jaborníková v osmifinále přešla přes německou sprinterku Stellu Müllerovou, ale ve čtvrtfinále nestačila na její krajanku Claru Schneiderovou.

V keirinu Jakub Malášek vyhrál třetí jízdu, ovšem v semifinále byl až šestý. Matěj Hytych skončil ve své jízdě třetí, ale z prvního místa prošel dále z oprav a v semifinále projel cílem znovu třetí, což znamenalo postup do boje o medaile. Ovšem nakonec k tomu nedošlo, protože rozhodčí jej za přejetí červené čáry ze třetího místa odsunuli, a tak jel pouze malé finále. Matyáš Koblížek obsadil ve scratchi 17. místo.

Výsledky:

Junioři:

Stíhací závod družstev:

Finále: Itálie 3:58,853 – Německo 4:00,779, o 3. místo: Nový Zéland 4:10,330 – Dánsko 4:10,755.

Scratch:

1. Ratajczak (Pol.), 2. Jakovlev (Ukr.), 3. Erzen (Slovin.), 4. Hover (USA), 5. Crozzolov (Arg.), 6. Anniballi (It.), …17. M. Koblížek (ČR).

Keirin:

1. Predomo (Ot.), 2. Camacho (Kol.), 3. Abe (Jap.), 4. Ostzerheld (Něm.), 5. Nakajši (Jap.), 6.  Bae Jun-hyeong (Kor.), 7. Malášek, 11. Hytych (oba ČR).

Juniorky:

Stíhací závod družstev:

Finále: Francie 4:25,480 – Itálie 4:33,800, o 3. místo: Německo 4:32,665 – Japonsko 4:34,133.

Vylučovací závod:

1. Němcová (ČR), 2. Kolyžuková (Ukr.), 3. Sharpová (Brit.), 4. Greoghtonová(Ir.), 5. Patricková (USA), 6. Locatelliová (It.).

FOTO Martin Cetkovský

Autor článku: Jaroslav Cícha