Silnice

Neuman dvacátý na ME, titul má Jakobsen

Neuman dvacátý na ME, titul má Jakobsen

Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen vybojoval v Mnichově titul mistra Evropy v silničním závodě jednotlivců. O svém triumfu rozhodl v závěrečném spurtu. Z českých reprezentantů skončil nejlépe dvacátý Dominik Neuman v čase vítěze.

„Z celkového pohledu je dvacáté místo Neumana slušné. Když se podíváme na první desítku pořadí, byli tam samí sprinteři světové extratřídy. Česko bohužel takového sprintera nemá,“ řekl po závodě trenér František Trkal.

„Byl jsem ve správnou chvíli vpředu, ale ta rychlost byla šílená. Skoro mi nestačily převody. V závěru jsem jel úplný doraz, bojoval jsem do posledních metrů, ale sprinterské hvězdy z WorldTour týmů jsou prostě ještě někde jinde. Proto to dvacáté místo považuji za kvalitní výsledek,“ uvedl Dominik Neuman.

„Kluci předvedli dobrý týmový výkon. Ukázalo se, jak obrovský přínos měl Zdeněk Štybar. Má v balíku obrovský respekt a díky němu jsme se pohybovali na slušných pozicích. V závěru to chtěl zkusit, ale ta trať nakonec byla ještě lehčí, než to vypadalo na plánku. Sám říkal, že klidně pomůže sprinterům. Hlavním lídrem do sprintu byl Tomáš Bárta, jenže toho v závěru chytaly křeče, tak se jelo na Dominika a zhostil se toho dobře. Kdyby měl o trochu víc štěstí, možná to mohlo být třeba někde kolem patnáctky, ale ti nejlepší jsou prostě jinde,“ dodal Trkal.

Vzhledem k profilu závěrečných okruhů v Mnichově bylo téměř jisté, že o vítězi rozhodne závěrečný spurt. Jakobsen se ve finiši vyvezl za Belgičanem Merlierem a slavil triumf. „Velký dík patří týmu, Danny van Poppel pro mě odvedl skvělou práci,“ chválil Jakobsen reprezentačního kolegu, který skončil čtvrtý.

Výsledky (208 km):

1. Jakobsen (Niz.) 4:38:49 hod., 2. Démare (Fr.), 3. Merlier (Belg.), … 20. Neuman všichni stejný čas, 32. Štybar -13 s, 34. Otruba -15, 41. A. Ťoupalík, 42. T. Bárta, 46. J. Bárta (vš. ČR), vš. stejný čas.

Foto: Jan Brychta

Autor článku: Jan Krůta