Paracyklistika

Závěr SP v Quebecu: Jahoda 4., Koblasa a Šejna 5.

Závěr SP v Quebecu: Jahoda 4., Koblasa a Šejna 5.

O víkendu vrcholil v kanadském Quebecu finálový závod světového poháru v para cyklistice hromadným závodem jednotlivých kategorií. Tentokrát se sice českým reprezentantům nepodařilo vybojovat cenný kov, ale svými výkony rozhodně nezklamali.

Nejprve se o bronzovou medaili popral Patrik Jahoda. Nakonec z toho bylo nepopulární čtvrté místo, ale před nadcházejícím mistrovství světa slibný výsledek. Patrik se umístil těsně za svým rivalem z Finska Teppo Polvim. Oba borce od sebe dělilo pouhých 17 sekund. „Chtěl jsem zkusit závodit jiným stylem než v minulém silničním závodě. Minule jsem se snažil závod rozhodnout hned na začátku a od startu jet na plný plyn, což nakonec nevyšlo. Dnes jsem chtěl jet chytřeji, šetřit síly, vybudovat si náskok v technické části trati a udržet ho v posledním stoupání. Cítil jsem se dobře a držel jsem se plánu. V posledním kole jsem začal útočit vždy tam, kde jsem měl převahu. Bohužel se mi nepovedlo vytvořit si rozhodující náskok, a tak jsem do posledního stoupání najel na třetí pozici s náskokem cca 30 metrů na Fina. Poslední 2 km do kopce byly opravdu na úplné maximum a několikrát jsem si s Finem prohodil pozici, ale vždy jeden druhého dojel zpět. Na posledních 500 metrech se projevila Finova nižší váha a vyšší výkonnost a v místě, kde se kopec ještě utáhl, mi Fin ujel o cca 20 metrů, které udržel až do cíle. Dal jsem do toho vše, bohužel to dnes o kousíček na bednu nevyšlo.“ Hodnotil svůj výkon Patrik v týmovém stanu.

Stejně jako Patrik, také Roman Šejna si „pohoršil“ o jedno místo oproti časovce. Roman po prvním kole útočil na medaili, ale bohužel se musel vypořádat s pádem a bral konečné 5.místo. Výkon Šejny hodnotí jeho trenér Luboš Jirka takto: „V silničním závodě Roman bojoval o medaile, avšak po pádu získal „pouze“ páté místo. Je to velká škoda, ale má šanci na reparát na blížícím se Mistrovství světa, které se koná za týden v Baie-Comeau.

V neděli završili svou účast na světovém poháru cyklisté kategorie C2 Ivo Koblasa a Michal Stark. Ivo Koblasa zajel výborný výsledek, když si v závěrečném spurtu dojel pro páté místo. Závod Iva hodnotil Ivo Koblasa starší – Ivův osobní manažer: “ Ivo si chtěl vylepšit své umístění z časovky, kde skončil sedmý. Od prvních metrů udávala tempo především skupina francouzských cyklistů, která svým početním zastoupením převyšovala ostatní státy a bylo to znát – po technických pasážích následovalo stoupání a právě zde si cyklisté nastupovali. Ivo se snažil sjíždět jednotlivé nástupy a aktivně pracovat ve vedoucí skupině, což se mu dařilo do půlky posledního okruhu, kdy v technickém úseku do stoupání nastoupilo čelo závodu, v tomto místě se Ivo pohyboval kolem 10. místa. Závodníci jedoucí v čele pelotonu využili tohoto technického úseku a získali rozhodující náskok. Po tomto nástupu se Ivo zaměřil na boj o 5. místo, které uhájil svým razantním spurtem.

Zlepšení oproti časovce zaznamenal také veterán Michal Stark, který bral solidní 12.místo a svůj silniční závod opepřil vyhraným závěrečným spurtem. Michal našel po závodě tato slova: „Už jsem to někde zmiňoval. Z časovkáře se na staré koleno stávám silničářem – spurtérem. Čelo závodu jsem si nechal hloupě ujet hned pod kopcem. Poté jsem sbíral další závodníky a většinu závodu jsme objeli ve skupince 4 závodníků. Potěšil mě vítězný spurt. 12. místo není špatné, ale je stále co zlepšovat.

Nyní čeká reprezentanty přesun do Baie-Comeau na vrchol sezóny – světový šampionát, kam se výprava vydá již v pondělních ranních hodinách a večer již chystá první týmové tréninky na trati, kde se bude letos konat MS v silniční para-cyklistice. Závody začínají časovkami handbiků a tricyklů ve čtvrtek, 11.8.2022.

Výsledkový servis (SP Quebec, silniční závod, 6.8.2022):

MH1:

  1. HORDIES, Maxime (BEL), 1:13:14
  2. CORNEGLIANI, Fabrizio (ITA), 1:13:19 (+00:05)
  3. POLVI, Teppo (FIN), 1:16:16 (+03:02) … 4. JAHODA, Patrik (CZE), 1:16:33 (+03:19)

MT1:

  1. FARRONI, Giorgio (ITA), 0:52:19
  2. CLEMENT, Nathan (CAN), 0:57:55 (+05:36)
  3. GARCIA ABELLA, Gonzalo (ESP), 0:57:55 (+05:36) … 5. ŠEJNA Roman (CZE), 1:04:22 (+12:03)

Výsledkový servis (SP Quebec, silniční závod, 7.8.2022):

MC2:

  1. LEAUTE, Alexandre (FRA), 1:38:33
  2. VROMANT, Ewoud (BEL), 1:38:35 (+00:02)
  3. CHAPEAU, Florian (FRA), 1:38:36 (+00:03) … 5. KOBLASA Ivo (CZE), 1:39:32 (+00:59)12. STARK Michal (CZE), 1:53:15 (+14:42)

Autor článku: csc-admin csc-admin