Silnice

Šumpík vybojoval na EYOF 22 stříbro v časovce

Šumpík vybojoval na EYOF 22 stříbro v časovce

Další cenný kov vybojoval do české cyklistické sbírky patnáctiletý talentovaný jezdec Pavel Šumpík. Na Evropském olympijském festivalu mládeže v Banské Bystrici získal stříbrnou medaili v časovce. Na trati dlouhé 8,4 km zaostal jezdec celku Jaroslav Kulhavy Cycling Team o osm vteřin za zlatým Polákem Patrykem Goszczurny, ale dalších devadesát startujících již bylo pomalejších.

Závod dívek vyhrála Cat Fergusonová z Británie, nejlepší z našich cyklistek Nela Kaňkovská obsadila deváté místo.

Z medaile byl hodně překvapen, vůbec s ní nepočítal. „Chtěl jsem předjet alespoň naše kluky. V půlce závodu jsem si i ale vzhledem k tachometru říkal, že na tom nemůžu být tak dobře. Myslel jsem si, že nedám ani první dvacítku, což byl před závodem můj cíl. V cíli jsem vůbec netušil, že by to mohlo dopadnout tak dobře. Doteď jsem nepobral, co se vlastně stalo. Možná mi to všechno dojde za pár dnů, nebo až se vrátím domů,“ říkal pro web ČOV student gymnázia v Holicích.

V úvodu závody silně pršelo. „Mně už pak naštěstí ne, ale bál jsem se, aby znovu nezačalo. Změny podmínek v průběhu závodu jsou totiž hodně nepříjemné. Počítal jsem, že bude vlhko, takže jsem na to stihl zareagovat ještě před startem, dodal Šumpík, kterého ještě na Slovensku čeká závod s hromadným startem.

Výsledky:

1. Goszczurny (Pol.) 10:47, 2. Šumpík (ČR) +8, 3. Grindley (Brit.) +12, …14. Zahálka, 15. Pešek (oba ČR) oba +27.

1. Fergusonová (Brit.) 12:11, 2. Ostzová (Šp.) +3, 3. Gaborská (Pol.) +7,, …9. N. Kaňkovská +27, 24. Kovaříková +47, 38. Hezinová (všechny ČR) +1:01.

FOTO ČOV/Barbora Reichová

Autor článku: Jaroslav Cícha