MTB

Bikovými mistry republiky Cink a Czeczinkarové

Bikovými mistry republiky Cink a Czeczinkarové

Mistrovství České republiky v olympijském cross country, zároveň předposlední podnik seriálu Českého poháru – IZOMAT Cupu, přinesl již šestý (čtvrtý řadě), titul pro Ondřeje Cinka (Kross Orlen Cycling Team) a premiérový pro Janu Czeczinkarovou (Liv ELMTRADE Racing). Ve Stupně se také šampiony mezi juniory stali favorizovaní Simona Spěšná (jb BRUNEX Superior Factory Racing) a Ondřej Novotný (Dukla Praha).

Od začátku mužů se rychle dostal do čela Jan Zatloukal (Nutrend Specialized Racing), naopak velký favorit Cink byl v úvodu až kolem desátého místa. Ale již ve druhém kole se dostal na první pozici a tak to bylo až do cíle. Za Cinkem se drželi Zatloukal, Luláš Kobes (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) a také Marek Raufuss (Česká spořitelna Accolade). Ze zadních pozic se kupředu posouval i nejúspěšnější český biker historie Jaroslav Kulhavý  (Česká spořitelna Accolade), který domácí šampionát vyhrál sedmkrát a letošní sezona je něj poslední závodní.

Po druhém kole nesmírně prašného závodu vedl Cink o pět vteřin před Zatloukalem, za ním jela trojice Kobes, Rauchfuss a Jan Vastl (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team). Ještě hůře jak Cink odstartoval Jan Škarnitzl, ale spolu s Kulhavým se v průběhu závodu posouvali pořadím neustále výše.

V pátém kole začal ztrácet  Rauchfuss, který na loňském mistrovství skončil druhý a letos při jediném startu v IZOMAT Cupu dokázal vyhrát. Rychle se na něj dotáhl jeto týmový kolega Kulhavý, ale to pro něj nebyl konec snažení. Do posledního kola vjížděl Cink s náskokem 35 vteřin před Kobesem a Zatloukalem a Kulhavý, který jezdil poslední kola jasně nejrychleji z celého startovního pole, byl zpět o pouhých dalších deset vteřin. V závěru se Kulhavý dostal před i o sedmnáct let mladšího Zatloukala i následně i Kobese a po mistrovském titulu v maratonu vybojoval dnes stříbro v olympijském cross country, pro bronz si v závěrečném spurtu dojel Kobes před Zatloukalem, který tím vybojoval zlato v kategorii U23.

„Nevím, zda můžu vůbec mluvit,“ byla v cíli první slova dojatého Cinka, který jel vlastně na svém domácím okruhu. „Bylo to těžké, moc jsem toho v týdnu netrénoval, ale tady to pro mě moc znamená. Narodila se mi dcera, plus tohle vítězství, prostě nevím co říci,“ přidal již šestinásobný český šampion. “Atmosféra byla skvělá, tolik lidí co mě přišlo podpořit, to jsem snad ani nečekal. Vítězství je dnes pro dceru a manželku,“ dodal.

Závod žen si od začátku podmanila Jana Czeczinkarová. Okamžitě se usadila na vedoucí pozici a jela si prakticky svůj závod. Za ní se zformovala tříčlenná skupina ve složení Adéla Holubová (kola-bbm), Tereza Tvarůžková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) a Jitka Čábelická (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team). 

Dvě kola před koncem došly síly Čábelické a v posledním kole se podařilo Holubové zrychlením setřást Tvarůžkovou a o medailích bylo rozhodnuto.  Mladá Holubová si druhým místem zajistila i mistrovské zlato mezi závodnicemi kategorie U23.

„Všechno se sešlo skvěle, trať mi výborně sedla. I když trať byla hodně prašná, tak jinak počadí vyšlo. Zatáhlo se a nebylo až takové vedro. Výhrou jsem si dala takový předčasný dárek k pětadvacátým narozeninám,“ řekla Jana Czeczinkarová, která domácí titul vybojovala poprvé v kariéře. 

Juniorské

Výsledky:

Kadetky:

1. A. Gottwaldová (CP team) 46:24, 2. Viková (Dukla Praha) +57, 3. Bradáčová (ACT LERAK Blansko) +1:46.

Juniorky:

1.Spěšná (jb BRUNEX Superior Factory Racing) 1:00:00, 2. E. Hanáková (REXONIX Racing Team) +3:12, 3. Pernická (Bike Pro Racing) +5:15.

Ženy:

1. Czeczinkarová (Liv ELMTRADE Racing) 1:28:49, 2. (1. U23) Holubová (kola-bbm) +51, 3. Tvarůžková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +1:25, 4. Čábelická (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) +2:57, 5. Štěpánová (Cyklostar Head Pirelli) +5:22, 6. Průdková (Multicraft MTB team) +6:14, …7.  (2. U23) Novotná (Kolofix – Reclino racing team) +8:21, 10. (3. U23) Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +10:22.

Kadeti:

1. Bažant (TJ Sokol Plavy – Cyklo Benda) 52:07, 2. Friedel (DK Bikeshop Racing Team) +19, 3. Kratochvíl (LAWI junior team) +1:50.

Junioři:

1. Novotný (Dukla Praha) 1:04:47, 2. Černý (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +45, 3. Naxera (SK Velo Praha) +59.

Muži:

1.Cink (Kross Orlen Cycling Team) 1:25:23, 2. Kulhavý (Česká spořitelna – Accolade) +27, 3. Kobes (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) +35, 4. (1. U23) Zatloukal (Nutrend Specialized Racing) +37, 5. Rauchfuss (Česká spořitelna – Accolade) +1:24, 6. Škarnitzl (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team) +1:34, …9.  (2. U23) Sáska (ROUVY Specialized) +5:41, 10. (3. U23) Konečný (Nutrend Specialized Racing) +5:48.

FOTO Pavel Křikava

Autor článku: Jaroslav Cícha