Silnice

Michal Schlegel věří, že si už smůlu vybral, i když ho Covid dál pronásleduje

Michal Schlegel věří, že si už smůlu vybral, i když ho Covid dál pronásleduje

Vloni cyklista Michal Schlegel přišel kvůli Covidu o start v silničním závodě na olympiádě v Pekingu. Přesto si po jinak vydařené sezoně vybojoval angažmá ve španělské profesionálním týmu Caja Rural – Seguros RGA.

Letos na konci března ho Covid dohnal znovu po etapovém závodě Kolem Katalánska. „Myslel jsem si, že už jsem si smůlu vybral. Mám tři dávky očkování, ale stejně jsem to dostal znovu. Měl jsem horečky, ale průběh jako takový nebyl nijak těžký. Prostě chřipka. Myslel jsem si, že to bude v pohodě, jenže tělo se s tím pere delší dobu. Měsíc po Covidu jsem jel závod v Řecku a dost jsem tam trpěl,“ přiznal Schlegel.

„Dost dlouho mi trvalo, než jsem se do toho zase dostal. Přišlo mi to, že mám nějaký únavový syndrom. I v dalších závodech jsem byl pořád víc unavený než normálně. Teprve nedávno se to zlomilo a už se cítím docela dobře,“ prozradil. 

Už vloni české sportovce, kteří kvůli Covidu nemohli startovat na olympiádě, odškodnila společnost ČEZ finanční podporou na přípravu. „Bylo to moc hezké gesto, děkuji za tuto podporu. Je to příjemný bonus. Peníze jsem použil na soustředění a druhou část prostředků investuji na nějaký tréninkový kemp i letos,“ prozradil Schlegel. 

Letošní sezona je pro něj ve všem nová. Zvyká si na nové prostředí ve španělském pro-kontinentálním týmu Caja Rural, s nímž se dostane i na lepší závody. „Je to velká škola, pořád se učím. Docela velký skok,“ přiznal 27letý závodník, jenž vloni působil v českém týmu Elkov Kasper.

„Výsledkově to sice zatím není úplně nejlepší, ale když jedem závody s týmy WorldTour, je to úplně jiný level. Cítím, že se zlepšuju. Na řadě závodů jsem pomáhal lídrům, ale dostanu i dost prostoru, abych něco zkusil sám,“ je spokojen se svou pozicí.

Hlavně v první části sezony bojoval jeho tým o to, aby dostal divokou kartu na třetí Grand Tour sezony, španělskou Vueltu. To bohužel nevyšlo. „Nedá se nic dělat. Kdyby se to rozhodovalo teď, tak jsme lepší my, ale klíčové bylo jaro. Nějak zvlášť mě to nemrzí. Ani nevím, jestli bych se tam se svou současnou výkonností dostal. Letos se hodně učím, pracuji na sobě a doufám, že brzy už k tomu přidám i nějaké výsledky,“ uvedl Schlegel.

Teď si dává menší pauzu a začne trénovat na závod Kolem Polska, který startuje koncem července a je zařazen do nejvyšší kategorie WorldTour. „Pak mě čeká etapák ve Francii Tour du Limousin, závod v Chorvatsku, Kolem Slovenska a Paříž-Tours,“ poodhalil svůj další program.

Autor článku: Jan Krůta