Sálovka

Michal Musil a David Petr vybojovali pro Českou republiku stříbrné medaile na mistrovství Evropy v kolové

Michal Musil a David Petr vybojovali pro Českou republiku stříbrné medaile na mistrovství Evropy v kolové

Čeští juniorští hráči kolové se o uplynulém víkendu ve švýcarském Schaffhausenu postarali o skvělý výsledek. Na juniorském mistrovství Evropy v sálové cyklistice získali stříbrné medaile a stali se tak vicemistry Evropy v kategorii do 19 let. Mladá dvojice reprezentující jihomoravský oddíl Svitávky ve složení Michal Musil / David Petr startovala na evropském šampionátu již podruhé. Minulý rok jim při jejich premiéře těsně unikly stupně vítězů. Ve švýcarském Bürglenu v roce 2021 skončili na čtvrtém místě. Po vítězství v letošní kvalifikaci tak měli velkou motivaci na zlepšení loňského umístění a na šampionát jeli s největšími ambicemi na zisk evropského titulu. 

Do turnaje vstoupili naši reprezentanti vysokou výhrou v poměru 11:0 nad nejslabším týmem sedmičlenného startovního pole z Maďarska. Ve druhém zápase pak nastoupili proti Rakousku. Právě s rakouským týmem prohráli Musil s Davidem zápas o bronzové medaile na loňském mistrovství Evropy. Tentokrát reprezentovala Rakouska jiná dvojice a našim se podařilo zvítězit v poměru 4:2. Ve třetím skupinovém zápase čekal na Česko soupeř z Německa. Po skvělém výkonu a atraktivní hře, skončilo utkání remízou 3:3. Poslední zápas prvního dne sehráli naši hráči proti domácím reprezentantům Švýcarska. V tomto zápase prohrávali krátce po začátku už 0:2. Po skvělém obratu ve druhé polovině zápasu ale dokázali zápas přivést k remíze 3:3. Druhý soutěžní den zahájilo Česko vítězstvím v poměru 4:1 nad Belgií a poté přidalo ještě vysokou výhru 8:1 nad Francií. Celou základní skupinou tak naši reprezentanti prošli bez jediné prohry se 14 body za čtyři výhry a dvě remízy a patřilo jim tak průběžně druhé místo v tabulce. 

V semifinále je čekal boj s domácím Švýcarskem. V tomto dosud nejdůležitějším semifinálovém utkání předvedli naši hráči skvělý výkon a zvítězili 3:1. Po dlouhých 15 letech tak bylo jasné, že si Česká republika zahraje o titul v této věkové kategorii. 

První prohra v turnaji přišla právě až ve finále, které sehráli Češi s Německem. V atraktivním finále se ale dařilo více německým juniorům, kteří krátce po začátku zápasu získali pohodlný náskok a zápas dotáhli k vítěznému konci 7:2. 

Čeští junioři tak získali stříbrné medaile a stali se vicemistry Evropy. Naposledy získala Česká republika stříbrné medaile z této vrcholné juniorské akce v roce 2007. 

Musil s Petrem tak velmi úspěšně zakončili svoje společné působení v juniorské kategorii do 19 let. V příštím roce již bude v této kategorii opět bojovat o titul a účast na mistrovství Evropy pouze mladší Michal Musil.

Úspěch českých juniorských sálovců na Mistrovství Evropy 2022 podtrhl kromě stříbrné medaile z kolové také zisk bronzové medaile v krasojízdě pro Alenu Florovou a Kateřinu Vosičkovou z TJ Stavební Stroje Němčice nad Hanou v kategorii dvojic juniorek. Jejich výkon činil 59,30 bodu, když nestačily na domácí dvojici Luana Lutz / Delia Uebelhart (výkon 66,23b.) Zvítězily německé závodnice Lena a Eva Streit (výkon 109,97b.) Naše děvčata se bohužel nevyvarovala hrubé chyby, nicméně jejich jízda měla i přesto medailové parametry. Navázaly tak na loňské stříbro z této kategorie.  

FOTO: Monika Schrott

Autor článku: Admin