Silnice

Stanislav Kázecký: Na kovářovskou časovku jsme připravili vyhovující a zajímavou trať

Stanislav Kázecký: Na kovářovskou časovku jsme připravili vyhovující a zajímavou trať

Český svaz cyklistiky ve spolupráci s Agenturou Cyklistika a ČEZ Cyklo Teamem Tábor pořádá v červnu společné mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice. Velký sportovní svátek přivítají dvě jihočeská místa – Mladá Vožice na Táborsku a Kovářov na Písecku. Milovníci cyklistiky se sejdou nejprve ve čtvrtek 23. června v Kovářově u Milevska, kde se uskuteční časovka jednotlivců. Boje o nejlepší české a slovenské cyklisty pak vyvrcholí v neděli 26. června silničním závodem jednotlivců v Mladé Vožici a jejím okolí. Autorem časovky jednotlivců v Kovářově je někdejší předseda milevského cyklistického oddílu Stanislav Kázecký, který promluvil v rozhovoru nejen o podobě trati kovářovské časovky, ale také o někdejších úspěších milevské cyklistiky.

Jakým činnostem se věnujete v rámci příprav a následného průběhu šampionátu?

Měl jsem na starosti výběr trati na časovku v Kovářově a drobné organizační věci. Během šampionátu se budu věnovat VIP osobám při jejich návštěvě jak při časovce v Kovářově, tak při závodu v Mladé Vožici.

Jaké jsou největší přednosti tratě časovky v Kovářově? Jak se vám líbí?

Není možné, aby trať vyhovovala všem, a to jak cyklistům, tak pořadatelům, obcím a policii. Ředitel závodu Petr Balogh měl představu, abychom dali dohromady čtyřicetikilometrový úsek, kde by se nepotkávali závodníci na trati. Připravil jsem několik návrhů, které jsem konzultoval s odborníky. Nakonec jsme připravili vyhovující a podle mě zajímavou trať, byť ne v délce 40 kilometrů. To se ukázalo z hlediska bezpečnosti závodníků nemožné. Pokud se podíváme na trať časovek v jiných závodech, určitě není kovářovská trať horší.

Co pro vás znamená konání šampionátu v regionu vašeho milovaného Milevska?

Je to pocta, o kterou se zasloužil vedle Petra Balogha i starosta Kovářova Pavel Hroch. Pro mě je situace specifická ještě tím, že jsem dělal v Milevsku předsedu cyklistického oddílu od roku 1978 do roku 1991, kdy jsem se stal ředitelem ZVVZ. Pak už jsem na vedení oddílu neměl čas a předal jsem funkci Jiřímu Ženíškovi, který v oddílu úspěšně pokračoval. ZVVZ byly dále hlavním sponzorem oddílu. Za dob mého působení na pozici předsedy jsme pořádali mistrovství Československa dvakrát.

Šampionát ale nepořádalo Milevsko v té době naposledy, že?

V červnu 2002 jsme v Milevsku ještě uspořádali mistrovství republiky ve všech disciplínách včetně časovky družstev, která se v té době ještě jezdila. Tehdy časovka startovala na náměstí v Milevsku a jelo se směrem na Zbelítov, přičemž otočka byla u Varvažova na silnici za dvěma mosty přes Otavu a Vltavu. Okruh se jel v okolí Milevska a pro mě osobně je to určitá reminiscence a shodou okolností je to letos i přesně dvacet let od posledního pořadatelství šampionátu.

Na jaké úspěchy milevské cyklistiky nejraději vzpomínáte?

V začátcích oddílu cyklistiky jsme sbírali úspěchy především v cyklokrosu. Naši závodníci měli úspěchy ve většině kategorií jak na mistrovství republiky, tak na mistrovství Čech. Když na začátku 90. let vedl oddíl Jiří Ženíšek, tak jsme patřili mezi nejlepší oddíly v České republice a měli jsme několik mistrů republiky. V našem oddílu závodili reprezentanti, kteří se zúčastnili několika mistrovství světa i olympiády v Soulu.

Jaký je váš vztah k cyklistice? Stále jezdíte rád do kopců?

Do kopců zrovna ne, ale rád na kole jezdím. Od svých 70 let střídám elektrokolo se silničním kolem. Letos jsem byl i na Tenerife, kdy jsme vyjeli na Pico del Teide. Loni jsem vyjel na Mont Ventoux a na takové cesty využívám elektrokolo. Samozřejmě sleduji dění jak v české cyklistice, tak v té mezinárodní. Rád se dívám na Giro a vždy se těším na Tour de France, které jsem se několikrát osobně zúčastnil jako host společností Škoda Auto a T-Mobile.

Autor článku: Admin