Silnice

Závod míru U23 bude přehlídkou nadějí, pojedou i Mathias Vacek a Pavel Bittner

Závod míru U23 bude přehlídkou nadějí, pojedou i Mathias Vacek a Pavel Bittner

Bude to opět přehlídka toho nejlepšího mezi nadějnými cyklisty, co je v kategorii do 23 let k vidění nejen v tuzemsku, ale také ve světě. Závod míru se na Jesenicku pojede od 2. do 5. června jako součást Poháru národů, nejvýznamnější mezinárodní etapové akce v této věkové kategoriina startu tak nebude chybět absolutní česká špička včetně talentovaného Mathiase Vacka či Pavla Bittnera, vítěze jedné z loňských etap.

V reprezentační nominaci kouče Tomáše Konečného jsou kromě Mathiase Vacka a Bittnera také Jakub Ťoupalík, Vojtěch Řepa, Karel Vacek a Filip Řeha. Role náhradníků připadla Janu Kašparovi, Petru Kelemenovi a Karlu Camrdovi. Do druhé české šestice, která pojede pod názvem Sazka tým, se  dostali Matyáš Fiala, Václav Dostál, Pavel Jindřich, Jakub Říman, Štěpán Stloukal a Matěj Stránský. 

Podle Leopolda Königa, bývalého špičkového závodníka a nyní ředitele Závodu míru do 23 let, se jedná o nesilnější možnou sestavu. „Naše pozornost bude upřena samozřejmě na tuzemské závodníky. Je skvělé, že si jich tolik může poměřit síly se světovou špičkou a my věříme, že se určitě neztratí a budou vidět. Třeba na stupních vítězů v jednotlivých etapách, ideálně v celkovém hodnocení. Největší šanci mají zejména Mathias Vacek či Pavel Bittner,“ věří König. V konečném pořadí na pódiu byl naposledy z českých závodníků v roce 2017 Michal Schlegel. 

Očekává se, že přijedou z Evropy a ze zámoří závodníci, kteří se v budoucnu prosadí ve World Tour. Tak jako například Slovinec Tadej Pogačar, který ovládl Závod míru v roce 2018, vítěz Giro d´Italia Tao Geoghegan Hart či dvojnásobný mistr světa Julian Alaphilippe. „Je to velmi náročný závod a já na něj moc rád vzpomínám,“ vzkázal do Jeseníků Alaphilippe. 

Z žebříčku UCI se do Závodu míru nominovalo 23 šestičlenných družstev včetně Kanady, Španělska, Itálie či Belgie, což čítá celkem téměř 140 závodníků. „Když jsem se díval do startovní listiny, je velice těžké vypíchnout někoho konkrétního. Určitě budou velmi silné týmy Itálie, Francie, Německa či Austrálie. Je těžké tipovat, kdo by mohl být favoritem. O to víc to bude zábavnější,“ věří Leopold König.

Mathiasi Vackovi bude týden po Závodu míru dvacet let a hovoří se o něm jako o budoucí hvězdě české cyklistiky. V letošní sezoně se dostal do složité situace, neboť vinou války na Ukrajině se prakticky rozpadl jeho ruský tým Gazprom-RusVelo. Nyní čeká na výjimku Mezinárodní cyklistické federace UCI, aby mohl nad rámec povoleného počtu závodníků jezdit za tým Trek Segafredo. „Závod míru je také proto jedním z mých vrcholů letošní sezony,“ prohlásil Vacek. 

Obávané Dlouhé stráně čekají cyklisty hned dvakrát


Závod míru začne atraktivním časovkářským prologem v ulicích Jeseníku 2. června, je proto třeba počítat s uzavírkami v centru města. První etapa povede z Jeseníku do Rýmařova, kde cyklisty čeká obávaný přejezd Červenohorského sedla. Druhá etapa je připravena na trase Bruntál – Dlouhé stráně, kde se jedná o velmi náročné stoupání a kam se cyklisté vydají dokonce dvakrát.Finálový díl má start i cíl opět v Jeseníku. Celkově ujedou cyklisté 436 kilometrů a nastoupají více než 6 800 výškových metrů. 

Omezení na trase


Závod se neobejde bez uzavírek na trase. Veřejnost musí počítat s kompletním uzavřením centra Jeseníku 2. června, kdy se jede divácky atraktivní prolog ulicemi města. O den později bude opět uzavřeno centrum Jeseníku a také náměstí a centrum v Rýmařově, kde druhá etapa končí. Třetí závodní den je nutné počítat s uzavřením prostoru startu v Bruntále a 5. června bude opět kompletně uzavřen Jeseník. 

V průběhu závodu se bude jednat o takzvanou posuvnou uzávěru, kde se trasa uzavře zhruba 20 minut před příjezdem prvního závodníka a 20 minut za posledním cyklistou. Zavřené budou v tu dobu i všechny příjezdové cesty napojující se na trasu závodu, včetně vedlejších a polních komunikací. V průběhu posledního dne budou úplně uzavřená horská sedla Hvězda, Lýra a Vidly.

„Je jasné, že závod takového rozsahu se neobejde bez omezení na trati. Snažíme se však, aby dopady na omezení dopravy v regionu byly co nejmenší,“ uvedl ředitel závodu Leopold König.„Moc si vážíme také vstřícnosti, s jakou k našemu závodu přistoupili všechna města a obce a zejména místní obyvatelé, neboť hlavně pro ně mohou vzniknout nepříjemné omezující situace,“ doplnil. 

Závod míru jezdců do 23 let

2. – 5. června 2022, 4 etapy, 436 kilometrů, celkové převýšení více než 6 800 metrů.
Akreditace, TZ, foto, video, informace k etapám a loga: www.zavodmiru.com/cs/pro-media

Autor článku: Admin