4X

Slavík a Hájková ovládli fourcross ve Fort William!

Slavík a Hájková ovládli fourcross ve Fort William!

Úřadující mistři světa ve fourcrossu Tomáš Slavík a Michaela Hájková potvrdili i na startu letošní sezony skvělou formu a ovládli úvodní závod 4X Protour World Series, který se jel ve skotském Fort William.

„Zase jsme potvrdili, že je Česko světová velmoc ve fourcrossu. Oba jsme finálové jízdy vyhráli s velkým náskokem a bylo to pěkné představení jediných dvou Čechů v závodě,“ řekl Tomáš Slavík, jezdec týmu GHOST Bikes. „Díky tomu si závod užila i spousta českých fanoušků, kteří na ostrovech žijí a každoročně nám tam přijíždějí fandit,“ prozradil.

Fot William přivítal všechny účastníky tradičním ostrovním počasím, to znamená, že skoro celou dobu pršelo. „V kvalifikaci jsem skončil asi o desetinu druhý, ale pro nasazení do dalších jízd to nemělo skoro žádný vliv, protože na téhle trati až tak nezáleží na startovní pozici,“ popisoval Slavík.

Za vůbec nejtěžší považoval semifinále. „S jedním Angličanem jsme se tam hodně loktovali, byl to pěkný a ostrý souboj. On nakonec do finále nepostoupil, ve druhém semifinále se taky dva dobří borci mezi sebou vymlátili, tak jsem to pak měl lehčí. Věděl jsem, že když ve finále neudělám něco špatného, měl bych využít svojí rychlosti po startu a uletět jim už do první zatáčky. To se taky povedlo. Vytvořil jsem si náskok a ten jsem ještě zvýšil,“ řekl český vítěz.

Po závodě prvenství obou Čechů lehce oslavili. „S partičkou českých fanoušků jsme trochu pojuchali, dali jsme si pivko, nějaké jídlo a bylo to fajn. Zůstávali jsme tam ještě druhý den, protože jsme se chtěli podívat na sjezdy,“ prozradil.

Do Skotska nakonec neletěl, ale poprvé cestoval na závody v zahraniční obytným vozem. „Je fajn, když se má člověk kde schovat do tepla, osprchovat, v klidu se najíst a nemusí jezdit nikam do hotelu. Cesta sice nebyla úplně bez komplikací, protože pro Brexitu tam všechno dost kontrolují, ale i tak se mi to osvědčilo a po Evropě chci v tomhle cestování pokračovat,“ dodal český reprezentant.

Další závod Světové série je na programu už o nadcházejícím víkendu v německém Winterbergu.

FOTO: IG – 4xprotour

Autor článku: Jan Krůta