MTB

Domácí šampionát v maratonu přivítá Dolní Morava 28. května

Domácí šampionát v maratonu přivítá Dolní Morava 28. května

Závod je součástí seriálu Prima CUP 2022. Závod ŠKODA AUTO Dolní Morava je vypsán jako ŠKODA AUTO Mistrovství ČR v maratonu.

Jeden z nejsledovanějších českých závodů ŠKODA AUTO Mistrovství ČR v maratonu odstartuje 28. května na Dolní Moravě. 

Trasa letošního domácího šampionátu doznala oproti původním letům výrazných změn. Tou nejpodstatnější je, že celý závod vede masivem Králického Sněžníku, kdy se oproti roku 2021 vynechala celá část Rychlebských hor. 

Nejvyšší místo na trati se nachází ve výšce 1.300 m a to nedaleko horské chaty Pod Sněžníkem. Pojede se i pod novou atrakcí resortu Dolní Morava, nejdelší visutou lávkou na světě, Sky Bridge 721. Ve stručnosti celá trať vede kolem nejvyššího vrcholu hory na Moravě, Králického Sněžníku (1.423 m n. m.).

Trať domácího šampionátu měří 90 km s převýšení 3.000 výškových metrů. Kategorie mužů vyrazí po startu směrem na Slamník ke Stezce v oblacích, k dominantní atrakci tohoto resortu. Zde najedou na traily místního bikeparku a vrátí se do prostoru startu a cíle. Na 10. kilometru se objeví první občerstvovací a technická zóna, po které následuje stoupání na Klepáč. Kategorie žen vynechají tuto úvodní část trati a pojedou po startu přímo na Klepáč. Jejich trasa bude o 10 km kratší s převýšením o 500 výškových metrů méně. Dále je trať mužů a žen identická až do cíle. 

Po sjezdu z Klepáče se pojede na singletraily v polském Jódlowě, kde se nachází dvě depa, na 26. a 42. kilometru. Následuje výjezd alpského charakteru na Králický Sněžník, odkud vedou traily na hraniční hřeben do Kladského sedla. Po sjezdu v Kladské bráně na 65. kilometru je umístěné čtvrté depo. Trasa dále najede na cyklotrasy v úbočí Sněžníku a povede pod visutou lávkou znovu na traily v bikeparku Dolní Moravy. Tento úsek je již totožný s prvním ranním sjezdem a trasa končí po 90 km na sjezdovce u chaty U Slona.

Kolem Králického Sněžníku se vydá také trasa B na 56 km. Béčkaři však vynechají polské singletraily a pojedou rovnou na Králický Sněžník, kde navážou na trasu áčkařů.

Pro rodiny z dětmi se doporučuje trasa na 16 km vedoucí k Vodopádům Malé Moravy, na Sněžník, ke Stezce v oblacích a novému visutému mostu Sky Bridge 721.

Kdo se stane českým šampionem v maratonu se dozvíme poslední květnový víkend. Elitní titul obhajuje mladá Adéla Holubová a Jan Strož. Tituly se budou rozdávat pro držitele licence Českého svazu cyklistiky také v kategoriích Masters. Současně si závod  mohou vyzkoušet na libovolné trase amatéři dle vlastní fyzické zdatnosti.

Do závodu je možné se přihlásit stále výhodně online na stránce seriálu Prima CUP.

Autor článku: Filip Švestka