Silnice

Na startu ZMJ jezdci devatenácti zemí

Na startu ZMJ jezdci devatenácti zemí

Do jubilejního 50. ročníku Závodu míru juniorů odstartuje přesně 111 závodníků z 19 týmů a z 18 zemí. Na startu úvodní etapy ve čtvrtek na litoměřickém náměstí bude také devítka českých reprezentantů i budoucí jména „velké“ světové cyklistiky.

Šestici reprezentantů v dresu s českou trikolorou povede trenér Tomáš Konečný, někdejší elitní závodník. Do reprezentačního výběru se dostala šestice závodníků Štěpán Telecký, Pavel Novák, Milan Kadlec, Martin Bárta, Tomáš Přidal a Daniel Mráz. Většina atmosféru ZMJ zažila už při loňském ročníku, do kterého třeba Milan Kadlec odstartoval jako evropský dráhový šampion v bodovačce. V konečném hodnocení byl nakonec i nejlepším českým reprezentantem a čtvrtým nejlepším „prvoročákem“, když na patnáctém místě na vítězného Nora Hagenese ztratil necelé dvě a půl minuty.

Teď ho spolu s pěti kolegy čekají čtyři náročné dny na členitých silnicích v severních Čechách a německém Sasku, které se od loňského profilu příliš neliší. „My do závodu jdeme s jasným cílem, vyhrát. Je to domácí závod, ve kterém se kluci budou chtít předvést. Navíc máme snad nejvyrovnanější tým, jaký jsme kdy měli, takže rozhodně budeme chtít hrát první housle. Máme na to závod tvořit,“ netají ambice českého nároďáku reprezentační kouč Tomáš Konečný.

Reprezentační výběr navíc doplní trojice domácích borců ve smíšeném česko-německém týmu Euroregionu, pro který pořadatelé z CK Slavoj Terezín opět vyjednali výjimku. V týmu pojede Richard Kobr, Jan Lukeš a Vojtěch Církva. Jak už trenér Konečný podotkl, čeští jezdci si nízké cíle nekladou. „Štěpán Telecký s Pavlem Novákem jsou výborní časovkáři a pro mě tedy hlavní adepti a lídři. Kapitánem, který má cit pro závod, je pak Milan Kadlec. Je to výborný závodník a klidně i černý kůň, kterého ale limituje časovka, nicméně klidně může někde odjet a zazářit. Stejně tak další jako Mráz, Přidal nebo i nejmladší Martin Bárta. Všichni můžou překvapit. Pro nás ale bude důležité dobře odstartovat, protože jak ukázala historie, 1. etapa se nesmí podcenit. Vítěz musí být vepředu.

V posledních letech zazážili třeba dvojnásobný vítěz Tour de France z let 2020 a 2021 Slovinec Tadej Pogačar či Belgičan Remco Evenepoel, který se rok po svém vítězství na ZMJ (2018) stal nejmladším jezdcem profesionální série UCI World Tour, když uzavřel smlouvu s týmem Deceuninck–Quick-Step.

I tentokrát budou na startu zajímavá jména. Při zářijovém šampionátu v Egyptě zlato ve vylučovacím závodě vybojoval Ital Dario Igor Belletta. Krajan Alessio Delle Vedove pak byl součástí stříbrného stíhacího týmu. Se startovním číslem 86 pak odstartuje loňský druhý muž celkové klasifikace Němec Emil Herzog, který za vítězem zaostal o pouhých 10 vteřin. Ve startovce je i loni druhý nejlepší „prvoročák“ Belgičan Vlad van Mechelen, který byl klasifikován sedmý. Nechybí ani historicky první srbský etapový vítěz Mihajlo Stolic.

Potvrzeno je 19 šestičlenných týmů reprezentujících ČR, Dánsko, Lucembursko, Norsko, Portugalsko, Belgie, Itálie, Nizozemsko, Polsko, Srbsko, Švédsko, Francie, Německo, Slovensko, Slovinsko, Rakousko, Estonsko, Lotyšsko.

FOTO Patrik Pátek

Autor článku: Jaroslav Cícha