Sálovka

Juniorský titul v kolové putuje do Zlína zásluhou bratrů Baxových. Na mistrovství Evropy bude reprezentovat tým Svitávky.

Juniorský titul v kolové putuje do Zlína zásluhou bratrů Baxových. Na mistrovství Evropy bude reprezentovat tým Svitávky.

Ve sportovní hale ve Svitávce se v sobotu 30. dubna uskutečnilo finále mistrovství České republiky v sálové cyklistice juniorů. Kromě nejlepších šesti dvojic kolové tak o mistrovský titul bojovali také nejlepší juniorky a junioři v krasojízdě. Šest nejlepších dvojic bojovalo nejen o zisk titulu českých mistrů, ale také o body do tabulky v kvalifikaci pro letošní mistrovství Evropy. 

Systém turnaje byl následující. Ve dvou tříčlenných skupinách odehrál každý z týmů dvě utkání. Poté odehrál první tým skupiny A semifinálový zápas se druhým týmem skupiny B a naopak. Týmy, které skončily ve skupině na třetím místě si pak zahráli o konečné páté místo. 

Největší favorité turnaje , domácí MO Svitávka ( Michal Musil / David Petr ) a hráči týmu Sokol Zlín – Prštné ( Vojtěch a Jáchym Baxovi ) proti sobě v základní skupině nenastoupily. Na základě výsledků ze tří kvalifikačních kol se předpokládalo, že se právě tyto dva týmy střetnou až ve finálovém utkání.
Oba týmy toto očekávání naplnily, avšak ani jeden z týmů nezískal body ve skupinových zápasech snadno.

Finálový zápas o zisk titulu byl velmi nervózní a trpělivý od obou týmů. Jeden čekal na chybu druhého a naopak. Poločas vyšel lépe zlínské dvojici, která si v polovině zápasu držela náskok 1:0. Ve druhé polovině pak přišlo vyrovnání domácích. Z individuální akce pak přišlo navýšení skóre pro Zlín na 2:1. To byl také konečný výsledek zápasu, ve kterém se tak bratři Vojtěch a Jáchym Baxovi mohli radovat z vítězství a zisku titulu. Na domácí hráče Svitávky tak tentokrát zbyla “pouze” stříbrná příčka. 

Vrcholem celé juniorské sezóny je mistrovství Evropy, které se letos uskuteční opět ve Švýcarsku jako minulý rok. Tentokrát bude evropský šampionát sálové cyklistiky juniorů hostit město Schaffhausen a uskuteční se ve dnech 27.-28.5.
I přes to, že dvojice Svitávky nedosáhla na titul, zvítězila v celé kvalifikaci o mistrovství Evropy díky třem vyhraným kvalifikačním kolům nejvíce bodů a již podruhé tak bude reprezentovat českou republiku na vrcholné akci. Noví mistři České republiky ze Zlína doprovodí Musila s Petrem do Švýcarska jako náhradní tým. 

Autor: Jiří Hrdlička

Autor článku: Admin