Silnice

Agnieszka Skalniak-Sójková vyhrála další etapu a navýšila vedení na Gracii

Agnieszka Skalniak-Sójková vyhrála další etapu a navýšila vedení na Gracii

Polský tým ATOM Deweloper dominoval těžkému dojezdu etapy 3b závodu Gracia Orlová. Zvítězila Agnieszka Skalniak-Sójková před týmovou kolegyní Dominikou Wlodarczykovou. Jenny Rissveds, největší soupeřka vedoucí Polky, těsně před cílem spadla a uvolnila cestu Skalniak-Sójkové k celkovému vítězství.

8 kilometrů dlouhá odpolední půletapa závodu Gracia Orlová odstartovala v 15 hodin u tepelné elektrárny v Dětmarovicích. Na trase nebyla žádná rychlostní, ani vrchařská prémie a závodilo se na 12 kilometrů dlouhém okruhu v okolí Orlové.

Na úzkých, technických a zvlněných silnicích se peloton natahoval a zezadu postupně odpadávala jedna závodnice za druhou. Delší únik jsme však opět neviděli, protože tempo pelotonu bylo po celou dobu závodu hodně vysoké a nikdo neměl dost sil vyrazit do úniku. 

Závod kontroloval zejména švédský národní tým, který chtěl rozjet těžký dojezd etapy pro Jenny Rissvedsovou, druhou ženu v celkovém pořadí. Rissvedsová vyhrála královskou 2. etapu ve spurtu a měla šanci se opět obléknout do žlutého dresu, protože před etapou ztrácela pouze 2 sekundy na vedoucí Polku. 

Únik se nekonal

Švédky nenechaly žádnou soupeřku ujet a když už se o to některá pokusila, jako třeba Belgičanka Jesse Vandenbulcková v posledních 4 kilometrech etapy, rychle zareagoval také tým ATOM Deweloper a útok zlikvidoval. V popředí se držel také český tým Force – SportRaces, který pracoval pro Nikolu Bajgerovou. 

Bajgerová byla čtvrtá v páteční královské etapě a v celkovém pořadí držela 10. místo, takže měla šanci na dobrý výsledek i v náročném dojezdu etapy 3b. Posledních 500 metrů závodu totiž stoupalo a nejednalo se o klasický rychlý dojezd. 

Rissvedsovou zastavil pád

Švédky byly aktivní až do posledních stovek metrů, rozjížděly spurt pro Jenny Rissvedsovou, jenže špičková bajkerka v poslední zatáčce spadla nezapojila se do boje o etapu a žlutý dres. Pro Polky to byla vynikající situace, kterou stoprocentně využily. Skalniak-Sójková si dojela pro druhé etapové vítězství a dalších 10 bonusových sekund a druhá skončila Wlodarczyková. 

I třetí místo patří Polsku. Vybojovala ho Karolina Karasiewiczová (TKK Pacific Nestle Fitness). Bajgerová projela cílem s mírnou ztrátou opět na čtvrtém místě. 

Autor článku: Admin