MTB

Cink a Terpstraová vyhráli v Městě Touškov

Cink a Terpstraová vyhráli v Městě Touškov

Ondřej Cink (Kross Racing Team) vyhrál úvodní závod Strabag Cupu v cross country který se jel jako podnik kategorie C1 v městě Touškov. Cílem projel před Franouzem Maxime Marottem a …..
V závodě žen obhájila loňské prvenství z Města Touškov Nizozemka Anne Terpstraová (GHOST Factory Racing) před Jitkou Čábelickou (GAPP System – Kolofix MTB Racing Team) a třetí skončila Jana Czeczinkarová (LIV Mistral Cycling).
Závod mužů měl na startu jezdce dokonce devíti zemí a mezi nimi opravdu zvučná jména, ale chyběl Jaroslav Kulhavý, který do Města Touškov nedorazil. Ve třetím kole získal asi desetivteřinový náskok Cink před Marottem a s dalším malým odstupem se držela skupina asi deseti jezdců. 
Na technické trati se ale pořadí měnilo často. Cink si udržoval malý náskok před Marottem a do šestého kola vjížděla tato dvojice s náskokem minuty a půl před triem Jan Vastl (Pushbikers XC Team), Němcem Georgem Eggerem a rakouským bikerem Karlem Marktem, na dohled jim byl Jan Škarnitzl (Cyklostar Trek Mercedes-Benz Praha). Naopak zdravotní problémy znamenaly stop, pro loni na tomto závodě druhého, Stoška.
Ve světovém žebříčku nejvýše postavený jezdec ze startovního pole Cink v závěru nepřipustil žádnou zápletku. Desetivteřinový náskok při vjezdu do závěrečného okruhu zdvojnásobil a s přehledem prodloužil svoji vítěznou sérii ve Strabag Cupu na číslo pět, když všechny čtyři své loňské starty proměnil rovněž v prvenství. Marotte si stejně v klidu pohlídal stříbrný stupeň a Škarnitzl se dokázal dotáhnout na trio před ním, ale v závěru již neměl síly se před někoho dostat.
 Mezi ženami od začátku udávala tempo Terpstraová a za ní s malým odstupem jezdila obhájkyně celkového prvenství z minulé sezony Čábelická a tak to zůstalo po celý průběh závodu. V silné konkurenci bikerek osmi zemí se v první polovině závodu držela kolem šestého místa mladá Tereza Tvarůžková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín), ale defekt ji odsunul až na průběžné 23. místo. V dalším průběhu závodu se pak prokousávala kupředu a nakonec skončila těsně za elitní desítkou. To ji stačilo na druhé místo mezi závodnicemi kategorie U23, z nich byla nejlepší Němka Ronja Eiblová, která obsadila celkově šestou příčku.
Vydařený závod má za sebou i Czeczinkarová, která jela v úvodu v závěru desítky, ale pak se začala posouvat posouvat kupředu. V polovině závodu již jezdila na třetí pozici a tu si zcela pohodlně dokázala pohlídat až do cílové pásky. 
Výsledky:
Muži:
1. Cink (Kross Racing Team) 1:31:21, 2. Marotte (Fr.) +35, 3. Markt (Rak.) +1:17, 4. Vastl (Pushbikers XC Team) +1:22, 5. Egger (Něm.) +1:48, 6. Šakrnitzl (Cyklostar Trek Mercedes-Benz Praha) +2:43   
Ženy:
1.Terpstraová (Niz./GHOST Factory Racing) 1:22:27, 2. Čábelická (GAPP System – Kolofix MTB Racing Team) +37, 3. Czeczinkarová (LIV Mistral Cycling) +1:21, 4. Štěpánová (Pushbikers XC Team) +2:10, 5. Benkóva (Maď./GHOST Factory Racing) +2:33, 6. Eiblová (Něm./Alpecin-Fenix) +3:02.
Junioři:
1. Šulc (IVAR CS – Author Team) 59:56, 2. Kraymer (Něm.) +7, 3. Siffredi (It.) +54, 4. Kraus (Něm.) +1:08, 5. Sáska (ROUVY Specialized) +1:09, 6. Tlamka (Nutrend Specialized Racing) +1:34.
Juniorky:
1. Holubová (kola-bbm.cz) 57:12, 2. Novotná (ADASTRA Cycling Team) +43, 3. Obořilová (GT Opportunity Brno) +57, 4. Kadlecová (ADASTRA Cycling Tea) +1:05, 5. Böhmová (Něm.) +1:27, 6. Bedrníková (EXPRES CZ – TUFO Team Kolín) +2:05. 

Foto: Michal Červený/MTBS.cz

Autor článku: Jakub Edr