Silnice

Mladé jezdce čeká Grand Prix West Bohemia

Mladé jezdce čeká Grand Prix West Bohemia

Juniorské cyklisty čeká víkend v Plzni. První ze dvou závodů z kalendáře UCI kategorie 1., který je organizován na území České republiky Grand Prix West Bohemia přilákal na start skvělou konkurenci. Pořadatelem je tým Roman Kreuziger Cycling Academy a je určen dvěma věkovým kategoriím, kadetům a juniorům. Vrcholem programu bude nedělní silniční závod juniorů, den předtím čeká závodníky kritérium na Lopatárně.

Kadeti do závodu na 33 km vystartují ve 13 hodin, od 14:30 je vystřídají junioři, které čeká 55 km. V neděli v 10:00 odstartují v Kyšicích u Plzně do sedmi okruhů přes Červený Hrádek, Dýšinu a Chrást zpět do Kyšice kadeti. Čeká je 85 km a 1450 výškových metrů. Ve 14:00 pak začne závod juniorů. Ti absolvují 11 okruhů, což představuje 133 km a přibližně 2280 metrů převýšení.

Startovní listina je už kompletní. Do nedělního závodu juniorů nastoupí cyklisté pěti národních týmů – Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Polska a Slovenska a také česká cyklokrosová reprezentace. Dále pojedou jezdci sedmi zahraničních klubových týmů. V jejich řadách najdeme i české cyklisty: v nizozemském Willebrord Wil Vooruit Jana Lukeše a v Team Auto Eder Martina Bártu. S nimi poměří síly zhruba dalších 70 domácích juniorů z 12 týmů.

Favority závodu jistě budou cyklisté týmu Auto Eder. V jejich sestavě by měli nastoupit čtyři z pěti jezdců, kteří naprosto ovládli 45. ročník prestižního etapového závodu v německé Cottbusu, který se jel začátkem dubna tohoto roku vedle vítěze Emila Herzoga o sedmý Martin Bárta, loňský vítěz GPWB v kategorii kadetů.

Na závodě v Cottbusu si ale vedli výborně i čeští cyklisté v reprezentačním týmu, z nichž všichni jsou v nominacích svých týmů i pro GPWB. Mezi favority závodu z českých týmů tedy počítejme Štěpána Teleckého z Favoritu Brno, Milana Kadlece z Dukly Praha, Richarda Kobra z Roman Kreuziger Cycling Academy, Daniela Mráze z Mapei Merida Kaňkovský. Startovat bude, ovšem nikoli v dresu svého současného italského týmu, ale v MIX Cyclocross Team Adam Seeman, v loňském ročníku nejlepší z domácích cyklistů, který skončil třetí.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha