Silnice

Petr Balogh: Těšíme se na účast největších hvězd silniční cyklistiky

Petr Balogh: Těšíme se na účast největších hvězd silniční cyklistiky

Český svaz cyklistiky ve spolupráci s Agenturou Cyklistika a ČEZ Cyklo Teamem Tábor pořádá v červnu společné mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice. Velký sportovní svátek přivítají dvě jihočeská místa – Mladá Vožice na Táborsku a Kovářov na Písecku. Milovníci cyklistiky se sejdou nejprve ve čtvrtek 23. června v Kovářově u Milevska, kde se uskuteční časovka jednotlivců. Boje o nejlepší české a slovenské cyklisty pak vyvrcholí v neděli 26. června silničním závodem jednotlivců v Mladé Vožici a jejím okolí. Pořadatelé očekávají účast sportovních hvězd Petera Sagana, Zdeňka Štybara či Martiny Sáblíkové. Na startu by neměli chybět ani jezdci domácího ČEZ Cyklo Teamu Tábor či cyklisté původem z Tábora jezdící za hradecký Elkov Kasper – Jakub Ťoupalík, Adam Ťoupalík a Michael Boroš.. Ředitelem letošních závodů je Petr Balogh, který jako první promluvil za členy organizačního výboru.

Co pro vás osobně znamená pořádání této sportovní akce republikové úrovně?

Je to pro mě obrovská čest, že jsme dostali na Táborsku důvěru pořádat nejprestižnější silniční cyklistickou akci na území České republiky. Odráží se v tom naše mnohaleté zkušenosti v pořádání závodů na světové úrovni.

Uspořádání společného mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice je jistě velkou výzvou. Před jakým nejtěžším úkolem z pozice ředitele závodu stojíte?

Rozhodně sehnat finanční prostředky. Abychom tento šampionát uspořádali v kvalitě požadované Českým svazem cyklistiky, máme nastavenou laťku i my. Chceme šampionát uspořádat na opravdu špičkové úrovni. Naším cílem je vybudovat na trati tři komentovaná místa, troje občerstvení pro diváky, obrazovky a doprovodné programy. Dále chceme, aby nedělní elitní závod vysílaly televize v České i Slovenské republice přímým přenosem.

Je váš organizační výbor připravený splnit tyto požadavky?

Máme velké štěstí, protože se mi podařilo dát dohromady vynikající organizační tým. V roli technického poradce se představí světoznámý rozhodčí Miroslav Janout, dále autor časovky v Kovářově Stanislav Kázecký, velký propagátor a cyklistický nadšenec. Za Český svaz cyklistiky přispívají Jakub Edr a Martin Dvořák, o dopravní značení se stará Luboš Kovářík, za policii pomáhá šéf okresní policie Jiří Štecher. Za Agenturu Cyklistika přidají ruku k dílu Markéta Poslušná a Josef Krch. Důležitými členy organizačního výboru jsou samozřejmě také dva čestní předsedové. Jedním je starosta Kovářova Pavel Hroch a druhým senátor a starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský.

Co by si měli z šampionátu odnést příznivci cyklistiky?

Momentálně prožíváme asi nejtěžší období v novodobé historii České republiky, proto bychom chtěli na lidi tímto krásným závodem přenést lepší náladu. Vrátíme lidem radost a dostanou krásný sportovní zážitek. Na cyklistických závodech je skoro nemožné vybírat vstupné, proto je vstup volný a chceme, aby si závody užili všichni návštěvníci. Na hlavní závod v neděli 26. června očekáváme minimálně 20 tisíc diváků z České i Slovenské republiky.

Máte připravené pro fanoušky nějaké soutěže? Na co se vlastně mohou v rámci MČR těšit?

Nejprve bych chtěl poděkovat Jihočeským týdeníkům, že jsou dlouholetým mediálním partnerem cyklistiky. Rádi bychom pravidelně pořádali soutěže právě v Jihočeských týdenících, fanoušci si dále zasoutěží i na sociálních sítích. Jako ceny máme připravené slevové kupony na cyklistické oblečení Kalas a ceny od firmy Force. Dohodli jsme se už s pěti dalšími firmami a oslovujeme další, abychom udělali ze závodů ohledně atmosféry malou Tour de France. V každém průjezdu chceme rozdávat drobné dárky, cyklistické láhve, iontové nápoje, trička, šátky nebo bonbony. Fanoušci budou soutěžit také o nejvtipnější nápis na silnici a o nejvyzdobenější vesnici na trati. Tyto dvě soutěže pak vyhodnotí náš partner z Jihočeských týdeníků.

Cyklistickou baštou je na jihu Čech město Tábor. Proč jste se rozhodl uspořádat MČR zrovna v Mladé Vožici a Kovářově?

Když jsme přemýšleli o pořádání MČR, tak jsme měli v úmyslu propagaci severní části nejkrásnějšího kraje u nás, tedy Jihočeského kraje. Tímto místem spousta lidí pouze projede a nezastaví se tu. Chceme ukázat krásy Mladovožicka a Kovářovska, jehož okolí s orlickou přehradou je naprosto úžasné.

Promítne se MČR nějak do popularity Jihočeského kraje?

Většina závodníků dorazí již ve středu a předpokládáme, že největší část se ubytuje v Táboře. Do Kovářova a do Mladé Vožice budou tedy jezdit z Tábora. Naším cílem je zpopularizovat cyklistiku před MS v cyklokrosu 2024 v Táboře na maximální výši, aby se fanoušci již těšili na tento světový šampionát.

Když pořádání tohoto MČR srovnáte s pořádáním jiných cyklistických akcí v minulosti, v čem je letošní šampionát odlišný?

Víme, že přímý přenos z dvacetikilometrové tratě je finančně i technicky náročnější než tříkilometrový okruh v cyklokrosu. Chceme ale cyklistiku zpopularizovat a zachytit pro televizního diváka v nejlepší kvalitě nejzajímavější místa, kde se bude rozhodovat.

Může pořádání či průběh závodů nějak negativně ovlivnit současná společensko-ekonomická situace v zemi nebo konflikt na východě Evropy?

Chtěl bych, aby lidi zapomněli na covid a na válečné hrůzy z Ukrajiny. Chceme pro to udělat maximum, aby si sportovní fanoušci užili krásný napínavý závod s neuvěřitelnými osobnostmi.

Na jaké největší hvězdy silniční cyklistiky se mohou diváci těšit?

Osobně jsem několikrát mluvil s nejlepším českým cyklistou Zdeňkem Štybarem, kterému se trať velmi líbila. Sám mi říkal, že takhle těžké mistrovství již dlouho nebylo. Letos vidí větší šance na úspěch, a to díky náročnosti tratě. Štybarovi jsme udělali reklamní pyramidu na kruhovém objezdu na sídlišti Nad Lužnicí jako poctu historicky nejlepšímu cyklokrosařovi České republiky. V závodě žen by se měla objevit sedminásobná olympijská medailistka v rychlobruslení Martina Sáblíková, jedna z velkých favoritek. Na minulých závodech vyhrála s přesvědčivým několikaminutovým náskokem.

Kdo bude největší slovenskou hvězdou?

Za slovenskou stranu by se měl zúčastnit Peter Sagan, trojnásobný mistr světa v silniční cyklistice. Peter je neuvěřitelná hvězda a persona. Má miliony fanoušků po celém světě. Pokud k nám tyto tři sportovní hvězdy zavítají, to je jako kdyby do těch obcí přijeli Messi, Neymar a Ronaldo hrát fotbal. Je to totiž stejný zázrak.

Počítáte také s účastí cyklistů původem z Tábora?

Členové ČEZ Cyklo Teamu Tábor pojedou všichni, tedy Vaníček, Dostál a Jindřich. Trať ve Vožici nám jako spoluautor navrhl bývalý člen táborského týmu Michael Boroš. Jeho návrh jsme později drobně upravili průjezdem přes Vožici. Myslím, že pojedou i bratři Ťoupalíkové a Karel Camrda mladší.

Do vaší kompetence spadá i pořádání Světového poháru v cyklokrosu, který již tradičně hostí na podzim Tábor. Nezabrání mu letos ekonomické důvody?

Světový pohár v cyklokrosu je velmi ekonomicky náročný a je to naše poslední generálka před světovým šampionátem 2024. Proto je velmi důležité tento závod uspořádat. Musím přiznat, že ekonomická stránka se nevyvíjí úplně nejlépe. Bude s tím po této stránce velká starost. Uděláme pro to maximum, aby generálka proběhla ke spokojenosti Mezinárodní cyklistické unie. Termín je nakonec posunutý z 13. listopadu na 23. října.

Autor článku: Admin