MTB

Cink v úvodním závodě Světového poháru desátý!

Cink v úvodním závodě Světového poháru desátý!

Závodem v brazilském Petrópolis odstartoval Světový pohár horských kol v cross country. Mezi elitními muži se z Čechů představil pouze Ondřej Cink na desátém místě. České reprezentantky Jana Czeczinkarová a Tereza Tvarůžková skončily ve čtvrté desítce.

Česká jednička Ondřej Cink začal závod skvěle, když vedoucí pozicí v prvním kole dokonce stanovil nejrychlejší čas okruhu. Ve třetím kole však nastoupil Jihoafričan Alan Hatherly, když s ním vydrželi pouze Švýcar Nino Schurter a Rumun Vlad Descalu. Z vedoucí trojice odpadl Jihoafričan, aby ho vystřídal Francouz Maxime Marotte. V tomto složení dojela trojice až do strhujícího finiše, kde těsně zvítězil Schurter a připsal si tak 33. vítězství. Jediný český reprezentant dokončil na elitním desátém místě se ztrátou necelých dvou minut. 

Podle představ nedopadly výkony žen, přestože Jana Czeczinkarová odstartovala dobře a na úvodním kopci byla na 15. místě. Česká reprezentantka však v Brazílii bojovala s místním klimatem a v cíli skončila 34. 35. příčku obsadila druhá česká reprezentantka Tereza Tvarůžková, která byla ze závodu stažena jedno kolo před cílem a to z důvodu pádu zaviněném belgickou reprezentantkou. Tereza skončila na zemi a dlouhý čas strávila v depu, odkud stíhací jízdou pokračovala v závodě. 

24. a 29. pozici obsadili v sobotním závodě čeští reprezentanti v kategorii U23, Jan Zatloukal a Jan Sáska. I když ani jeden nebyli s výkonem příliš spokojeni, tak si z Petrópolis přivezou poměrně dost bodů a oba se znovu posunou v rankingu UCI. Bohužel, do závodu nenastoupil prvoročák Filip Konečný, jenž si po pádu v pátečním tréninku, podobně jako řada dalších závodníků na náročné trati v Petrópolis, zlomil klíční kost.

Výsledky:

Ženy Elite:

1. Rebecca McConnel (Aus., Primaflor Mondraker) 1:29:41, 2. Anne Terpstra (Niz., Ghost Factory) +0:17, 3. Loana Lecomte (Fr., Canyon CLLCTV) +0:38,… 34. Jana Czeczinkarová +14:53, 35. Tereza Tvarůžková – 1 kolo (obě ČR).

Muži Elite:

 1. Nino Schurter (Švýc., Scott Sram) 1:26:52, 2. Maxime Marotte (Fr., Santa Cruz FSA) +0:00, 3. Vlad Dascalu (Rum., Trek Factory) +0:03, … 10. Ondřej Cink (Kross Orlen) +1:57.

Muži U23:

1. Martin Vidaure Kosmann (Chile, Lewxware MTB Team) 1:03:32, 2. Janis Baumann (Švýc., Willier Pirelli) +0:36, 3. Oleksandr Hudyma (UKR, CST PostNL Bafang) +1:07, … 24. Jan Zatloukal +5:22, 29. Jan Sáska (Rouvy Specialized) +6:38.

Ilustrační foto: Michal Červený

Autor článku: Filip Švestka