Silnice

Juniory čeká test v Německu, lídrem bude Telecký

Juniory čeká test v Německu, lídrem bude Telecký

První ostrý test formy v sezoně 2022 čeká reprezentační tým juniorů na etapovém závodě v německém Cottbusu, který se uskuteční od pátku do neděle.

Trenér české silniční reprezentace Tomáš Konečný nominoval šestici Milan Kadlec (Dukla Praha), Štěpán Telecký (Favorit Brno), Richard Kobr, Jaromír Kohout (oba Roman Kreuziger Cycling Academy), Daniel Mráz, Tomáš Přidal (oba Mapei Merida Kaňkovský).

Z českých cyklistů se na startu objeví ještě Martin Bárta, který pojede v dresu německého Auto Eder, což je juniorský tým worldtourové stáje Bora-Hansgrohe. „Není to klasický Nation´s Cup pro reprezentační výběry, ale UCI závod, takže tam pojede takový mix. Někdo pod hlavičkou reprezentace, ale i klasické týmy,“ vysvětlil Tomáš Konečný.

Závod je poměrně rovinatý, a tak se v celkovém pořadí nedají očekávat nějaké velké rozestupy. „Většinou ho rozhoduje časovka. Ale může zaúřadovat i vítr a nikde není psáno, že třeba hned v první etapě nepřijede do cíle nějaká menší skupina. Každopádně to bude hlavně o poziční jízdě i zkušenostech,“ odhadoval trenér.

Lídrem české sestavy bude vzhledem ke svým časovkářským schopnostem Telecký. „Na hromadné dojezdy máme Kohouta, který vyhrál Kritérijní ligu v Pardubicích a sedět mu bude hlavně kritérium, které je také jednou z etap,“ přiblížil Konečný.

Závod by měl v první řadě posloužit jako test formy a také ke sbírání zkušeností. „Někteří kluci už jeli v dresu reprezentace Bíteš, tohle pro nás bude klasický otvírák sezony. Chceme být aktivní a zabojovat o nějaké slušné výsledky. Vše ale směřujeme hlavně k prvnímu vrcholu sezony, kterým bude Závod míru juniorů u nás. Tam chceme postavit to nejlepší, co máme, a porvat se o vítězství,“ dodal Tomáš Konečný.

Autor článku: Jan Krůta