Silnice

První díl ŠKODA Cupu obstará tradičně Bíteš

První díl ŠKODA Cupu obstará tradičně Bíteš

Start domácí silniční sezony se blíží. Již v neděli 27. března vyrazí jezdci ve 12:00 na tratu 46. ročníku závodu Velká Bíteš – Brno – Velká Bítěš. A bude to zároveň první podnik pětidílného prestižního seriálu ŠKODA CUP.

V roce 2020 se kvůli pandemii covid-19 musela akce na poslední chvíli zrušit a loni byla odložena na 17. dubna, kdy se pořadatelé z TJ Favorit Brno rozhodli změnit směr závodu z důvodu splnění podmínek pořádání akcí v nouzovém stavu (akce bez diváků). Proto se začínalo na brněnském velodromu, kde byl také dojezd. Letos se závod vrací k trase z roku 2019.

Závod dlouhý celkem 162 kilometrů odstartuje na Masarykově náměstí ve Velké Bíteš a peloton najede na první okruh dlouhý 70 kilometrů vedoucí přes Domašov, Ostrovačice, Popůvky a Veselku do brněnských Kohoutovic, kde bude první vrchařská prémie. Přes brněnské Bosonohy, Říčany, Rosice a Zastávku (zde bude druhá a třetí vrchařská prémie) se vrací do Velké Bíteše (na cílové pásce jsou připraveny rychlostní prémie) a závodníci se opět vydají na zkrácený okruh přes Zastávku (38 km) a o vítězi by se mělo rozhodnout na 18 kilometrů dlouhém okruhu mezi Velkou Bíteší a Osovou Bítýškou, který se pojede třikrát. Počet závěrečných okruhů může být snížen rozhodnutím hlavního rozhodčího a ředitele závodu na základě povětrnostních podmínek.

V roce 2019 zvítězil Jakub Otruba (Elkov Kasper), loňské vítězství na odlišné trati obhajuje Michael Kukrle. Mistr České republiky před rokem závodil v barvách Elkov Kasper, letos bude reprezentovat český národní tým a opět se řadí mezi největší favority. Loni vyhrál před Danielem Turkem a Jakubem Otrubou.

S Kukrlem pojedou v reprezentačních barvách pod vedením trenéra Tomáše Konečného hlavně mladí jezdci – vítěz jedné z etap závodu WorldTour Kolem Spojených arabských emirátů Mathias Vacek a dále Štěpán Telecký, Milan Kadlec, Jan Lukeš a Daniel Mráz.

„Pro mladé jezdce je dobré, že mohou startovat. Nemají moc závodů a start mezi seniory na Bíteši pro ně bude obrovská zkouška a také zkušenost,“ prozradil reprezentační kouč Tomáš Konečný. „Pro kluky to bude velkým přínosem. Je těžké jen trénovat a nezávodit a to hlavně na psychiku.” dodal.

Zajímavé bude sledovat souboj jezdců dvou našich předních stájí Elkov Kasper a ATT Investments Pro Cycling. Zatímco druhá jmenovaná nastoupí v téměř kompletním složení, Elkov Kasper se představí pouze s kvartetem jezdců Michael Boroš, Filip Řeha, Tomáš Obdržálek a Jakub Ťoupalík. “Již řadu let nejezdíme domácí pohárové závody kompletní, ale spíše se zaměřujeme na závody mezinárodní. Stejně tomu tak bude i letos, kdy v době konání Bítěše pojede většina jezdců závod Kolem Normandie,“ prozradil trenér Elkovu Kasper Otakar Fiala.

FOTO Jan Brychta

Autor článku: Jaroslav Cícha