Dráha

Zemřel bývalý mistr světa Ivan Kučírek

Zemřel bývalý mistr světa Ivan Kučírek

Ve věku 75 let zemřel dnes v Brně dlouholetý cyklistický reprezentant a trojnásobný mistr světa v tandemech Ivan Kučírek, který startoval na třech olympiádách a čtrnácti mistrovstvích světa. Patřil k nejúspěšnějším českým dráhařům historie.

Rodák z Břeclavi cyklisticky vyrostl ve Favoritu Brno, kde mu pomohl na světové výsluní trenér Jaromír Žák. První z jedenácti titulů mistra republiky ve sprintu vybojoval Kučírek v 16 letech a už o rok později se na mistrovství světa a olympijských hrách v Tokiu probojoval do čtvrtfinále.

Nejlepšího výsledku v individuálním sprintu dosáhl Kučírek v roce 1971 v italském Varese, kde na MS vybojoval bronz. V semifinále ho těsně porazil tehdejší král sprintu Daniel Morelon.

Tři tituly mistra světa v tandemech vybojoval Kučírek až na sklonku bohaté kariéry začátkem 80. let společně s Pavlem Martínkem, s nímž získal i dvě stříbrné medaile. Ve sbírce má ještě jedno stříbro s Milošem Jelínkem z roku 1976.

Na MS 1980, kde získal s Matínkem své první zlato, byl Kučírek nejstarším účastníkem, Martínek nejmladším. Ale tohle spojení fungovalo báječně, triumf zopakovali o rok později doma v Brně a zlatý hattrick uzavřeli roku 1982 v Leicesteru.

Z domácích šampionátů má celkem 21 titulů, v roce 1971 vyhrál anketu Král cyklistiky.

Autor článku: Jaroslav Cícha