Cyklokros

Juniorky nepotvrdily ambice, nejlepší Kopecky desátá

Juniorky nepotvrdily ambice, nejlepší Kopecky desátá

Rozhodně více, jak desáté místo Julie Kopecky, očekávali naši příznivci v úvodním závodu 73. světového cyklokrosového šampionátu v americkém Fayettevillev závodě juniorek. Naopak Britka Zoe Backstedtová potvrdila roli největší favoritky a stala se teprve druhou světovou šampionkou v této věkové kategorii.

Na startu bylo pouze 24 závodnic a mezi nimi pětice našich závodnic Vanda Dlasková, Eliška Hanáková, Kateřina Hladíková, Barbora Jeřábková a Kopecky, které se v sezoně pravidelně dostávaly mezi elitní desítku výsledkových listin. Průběh závodu však přinesl zklamání. Třetí závodnice z posledního závodu SP Hladíková měla hned po nájezdu do terénu problémy s přehazovačkou. Sice dobře odstartovala, ale jedna ze soupeřek do ní najela, po chvíli musela zastavil a po opravě se ocitla až na poslední pozici. Start nevyšel dalším našim jezdkyním.

Obrovský talent světové cyklistiky, juniorská mistryně světa na silnici a stříbrná z časovky Backstedtová hned při úvodním asi 400 metrů dlouhém stoupání nastoupila, získala náskok a pak již bylo jen otázkou s jakým náskokem vyhraje. Její jedinou vážnější soupeřkou v sezoně byla Nizozemka Leonie Bentveldová, ale z jedenácti přímých soubojů desetkrát prohrála a dnes to nezměnila.

V cíli prvního okruhu byla Kopecka na osmém místě se ztrátou 33 vteřin, desátá jela Jeřábková a zbylá trojice již byla zpět přes minutu a půl. Ve druhém kole ze skupiny vyrazila Bentveldová a když ji ve čtvrtém kole napodobila Molengraafová, tak bylo o medailistkách rozhodnuto. Po polovině závodu se zdálo, že do boje o přední umístění by mohla ještě zabojovat Kopecky. Přiblížila se těsně za skupinu pronásledovatelek, ale v závěrečném okruhu ji došly síly a byla ráda, že uhájila umístění v první desítce.

„Určitě je to veliké zklamání, nic takovému výsledku nenasvědčovalo. Holky, až na Hladíkovou, špatně odstartovaly. Tu však potkala smůla, ale ona zajela relativně slušně ke konci závodu. Kopecky a Jeřábková zajely svůj standard a totálně vyhořely Hanáková a Dlasková,“ zhodnotil reprezentační trenér Petr Klouček.

Od roku 2018, kdy vyhrál Eli Iserbyt, čekali belgičtí mladí jezdci v kategorii U23 na zlato. Dnes jej napodobil překvapivě Joran Wyseure, navíc spolu s ním vystoupili na stupně vítězů jeho krajané Emiel Verstrynge a Thibau Nys, nizozemští medailisté z posledních let tentokrát vyšli naprázdno a obhájce zlata Pim Ronhaar skončil až osmý. Wyseure dosud nikdy nestál na podiu na velkém mezinárodním závodě, nejlepší byl na podzim loňského roku, když skončil čtvrtý na mistrovství Evropy.

Dramatický belgicko-nizozemský souboj vyzněl jasně Belgičany. Hned ve druhém kole unikl Wyseure a stíhali jej nizozemští jezdci Mees Hendrikx, Pim Ronhaar, Ryan Kamp, zatímco za nimi se vezli Nys a Verstrynge. Matěj Stránský se v prvním kole pohyboval kolem desátého místa, ale pak se propadal když nestačil hlavně v náročných stoupáních. To samé platilo i v případě Matěje Fialy, oba pak skončili ve třetí desítce výsledkové listiny.

V cíli čtvrtého kola měl Wyseure k dobru před pěticí pronásledovatelů, do níž se dotáhl Brit Cameron Mason, patnáct vteřin. V šestém kole zaútočil Verstrynge a soupeře setřásl. V posledním kole se rozhodovalo o poslední medaili a ve spurtu uplatnil své silničářské zkušenosti Nys, když soupeři zaspali jeho nástup ze zadní pozice.

Výsledky:

Juniorky:

1.Backstedtová (Brit.) 41:16, 2. Bentveldová +32, 3. Molengraafová (obě Niz.) +57, 4. Macleanová-Howellová (Brit.) +1:06, 5. Venturelliová (It.) +1:09, 6. Fabregueová (Fr.) +1:09, …10. Kopecky +2:03, 13. Jeřábková+3:06, 15. Hladíková +4:10, 20. Hanáková +4:44, 23. Dlasková (všechny ČR) +5:36.

Muži U23:

1.Wyseure 49:21, 2. Verstrynge +13, 3. Nys (všichni Belg.), 4. Hendrikx (Niz.), 5. Mason (Brit) všichni +33, 6. Kamp (Niz.) +38, … 22. Stránský +3:33, 25. Fiala (oba ČR) +4:23.

FOTO Petr Dlask

Autor článku: Jaroslav Cícha