Cyklokros

Premiérový závod na cyklokrosovém MS štafet pro Itálii

Premiérový závod na cyklokrosovém MS štafet pro Itálii

V zahajovacím závodu třiasedmdesátého mistrovství světa v cyklokrosu v americkém Fayetteville vyhráli v závod štafet Italové, kteří jeli ve složení Samuele Leone, Silvia Persicová, Lucia Bramatiová, Davide Toneatti. O sedm vteřin za nimi dojelo domácí kvarteto USA I a třetí Belgie zaostala o 16 vteřin. České celek ve složení Matyáš Fiala, Michael Boroš, Kristýna Zemanová, Kateřina Nash obsadilo šesté místo.

Vedení Mezinárodní cyklistické unie (UCI) den před startem rozhodlo, že místo šestičlenných družstev budou závodit celky pouze o čtyřech krosařích a i když se tentokrát ještě medaile nerozdělovaly, tak dramatický souboj na trati naznačil, že již za rok v nizozemském Hoogerheide by to již mohl být závod se vším všudy.

Ještě po třetím úseku sice Češi vedli, ale rozhodovalo se až v posledním kole, kde soupeři měli muže, zatímco český celek ženu. Na okruh dlouhý 3,2 km vyrazil první Fiala (U23), ale druhému Borošovi předával poslední se ztrátou 18 vteřin. Boroš se rychle probil na vedoucí pozici, ale po chybě, kdy nedokázal v sedle vyjet kopec a následně mu spadl řetěz se propadl. Proti ženským soupeřkám stačil ještě přijet na předávku na prvním místě, ale Zemanovou poslal do boje s malým náskokem před Itálií a domácí USA I. Česká šampionka těsné vedení udržela, ale to již bylo jasné, že na posledním úseku čtyřiačtyřicetiletá Nash v souboji proti mužům šanci mít nebude. Postupně se přes ní dostalo pět soupeřů, a tak na český celek zbylo šesté místo.

„Závod to byl pěkný, ale náš výsledek asi neodpovídá tomu, co bychom čekali. Nejlépe zajela Zemanová, ostatním to příliš nesedlo a největším problémem byl spadlý řetěz Boroše,“ řekl reprezentační trenér Petr Klouček.

Výsledky:

Štafeta:

1. Itálie (Leone, Persicová, Bramatiová, Toneatti) 31:00, 2. USA I (Brunner, Clouseová, Honsingerová, Funston) +7, 3. Belgie (Soete,  Crabbéová, Francková, Vandeputte) +16, 4. Kanada I +46, 5. USA II +48, 6. ČR (Fiala, Boroš, Zemanová, Nash) +1:10.

FOTO Petr Dlask

Autor článku: Jaroslav Cícha