Cyklokros

Na cyklokrosovém MS pojede i Nash

Na cyklokrosovém MS pojede i Nash

Celkem třináct českých cyklokrosařů bylo nominováno na letošní světový šampionát, který se uskuteční v americkém městě Fayetteville o víkendu 29. a 30. ledna. V elitních kategoriích ale budou startovat pouze Michael Boroš a v USA žijící Kateřina Nash.

Většina reprezentantů se v pondělí sešla na soustředění v Táboře odkud v pátek odletí na předposlední závod Světového poháru, který se pojede ve francouzském Flamanville v neděli 16. ledna a poté se vrátí zpět domů. A jak to bude s účastí na závěrečném dějství SP v nizozemském Hoogerheide (23. ledna) se teprve uvidí.

Pořadatelé tam totiž zrušili závody mládežnických kategorií, takže pojedou pouze elitní kategorie. „Závody kategorií U23 a juniorů se nejedou a to je problém. Jezdci U23 mohou jet mezi elite, ale junioři startovat nebudou určitě a zda budou moci jet juniorky se ženami teprve zjišťujeme,“ řekl reprezentační trenér Petr Klouček.

Na mistrovství světa by největší zastoupení český cyklokros měl mít v kategorii juniorek, kde je nominován kvintet mladých krosařek, dále by měli jet tři junioři, dva jezdci U23 a po jednom zastoupení bude mít ČR mezi muži elite, ženy elite a ženy U23.

Bylo rozhodování o nominaci komplikované? Na to odpovídá reprezentační kouč Petr Klouček. „Ve všech kategoriích to bylo celkem jednoznačné, pouze u juniorů jsme se rozhodovali o třetím jezdci. Jistí byli Václav Ježek a František Hojka, desátý jezdec pořadí Světového poháru a ve druhém případě mistr republiky. O třetím jsme se rozhodovali mezi Ondřejem Novotným a Maximiliánem Kerlem. A i zde po zvážení všech pro a proti byla volba jednoznačná,“ řekl český reprezentační trenér.

A přidal i některá fakta. „Oba měli v průběhu sezony zdravotní problémy, nicméně poměrně dost závodů oba jeli společně. Ve vzájemných soubojích Novotný byl lepší šestkrát, zatímco Kerl třikrát. Novotný vyhrál celkové pořadí Toi Toi Cupu, dva závody vyhrál, dvakrát byl druhý a jednou třetí, zatímco Kerl nevyhrál ani jeden a na stupních vítězů byl pouze dvakrát,“ vypočetl Klouček.

Ve vloženém závodu na mistrovství ČR elitní kategorie v Kolíně byl lepší Kerl, avšak tento závod nebyl nominačním a Novotný za ním zaostal o pouhých osm vteřin. „Oba startovali ve dvou závodech Světového poháru a v obou případech byl lepší Novotný. Dalším důvodem pro jeho nominaci bylo i to, že je mezi juniory prvním rokem a může v této kategorii startovat ještě v příštím roce, zatímco Kerl již nikoliv,“ dodal Klouček.

Nominace:

Juniorky:

Vanda Dlasková, , Eliška Hanáková, Kateřina Hladíková, Barbora Jeřábková

Julia Kopecky.

Junioři:

František Hojka, Václav Ježek, Ondřej Novotný.

Muži U23:

Matyáš Fiala, Matěj Stránský.

Ženy U23:

Kristýna Zemanová.

Muži:

Michael Boroš.

Ženy:

Kateřina Nash.

FOTO Petr Klouček

Autor článku: Jaroslav Cícha