Cyklokros

Pátý cyklokrosový titul Boroše, premiérový Zemanové

Pátý cyklokrosový titul Boroše, premiérový Zemanové

Pátý cyklokrosový titul vybojoval dne s v Kolíně na domácím šampionátu Michael Boroš, na ženském trůnu došlo po letech ke změně. Svůj první titul vybojovala teprve osmnáctiletá Kristýna Zemanová z celku Brilon Racing Team a vystřídala tak v mistrovském trikotu osminásobnou šampionku Pavlu Havlíkovou.

Boroše, startujícího poprvé v barvách nového týmu Elkov Kasper, doprovodili na stupně vítězů jeho oddíloví kolegové bratři Jakub a Adam Ťoupalíkovi, se  Zemanovou šly pro medaile oddílová kolegyně Tereza Vaníčková a bronz vybojovala Nikola Bajgerová z Force KCK Zlín, Havlíková dojela tentokrát pátá.

Hned v prvním kole dlouhém 3400 metrů se na čele usadily favoritky. Startovní pole táhla Bajgerová, ale tak to vydrželo jen krátce. Od druhého kola se na čele již osamostatnila suverénní vítězka seriálu Toi Toi Cupu Zemanová a od té chvíle bylo jen otázkou s jakým náskokem vyhraje. V každém okruhu svůj náskok navyšovala a jela si prakticky to, co ji vyhovovalo.

Za ní se dlouho spolu držela čtyřčlenná skupina ve složení Bajgerová, Havlíková, Vaníčková a Jana Czeczinkarová, které bojovaly o další medaile. Ještě do závěrečného šestého okruhu kvartet vjížděl pohromadě. Pak to chvíli vypadalo, že nejvíce sil má Bajgerová, ale v závěrečné pískové technické pasáži ji předjela Vaníčková jasně si dojela pro stříbro.    

„Musím přiznat, že nějaká nervozita byla, ale ze mě spadla když se na startu rozsvítila zelená a pak jsem si závod užila. Vyšlo mi to, co jsem chtěla. Odjet soupeřkám a pak jsem mohl jet v klidu co jsem chtěla,“ řekla v cíli nová šampionka. „Nyní se chci ukázat ve světě a přivést nějaký pěkný výsledek z mistrovství světa v Americe. Na mistrovství Evropy jsem byla osmá, kdybych skončila na MS do pětky rak to buse skvělé, ale spokojená budu i s umístěním do desítky,“ řekla Zemanová, která na MS bude startovat v kategorii do 23 let.

Závod mužů byl velice dramatický k čemuž přispěla i výborná divácká kulisa. A zápletka přišla hned krátce po startu. Boroš spadl a Jakub Ťoupalík si vypracoval v čele slibný náskok. Devětadvacetiletý Boroš se však nevzdal a rychle se propracovával dopředu. Ještě v nájezdu do posledního z osmi okruhů měl zhruba desetisekundové manko, ale v závěru měl více sil.

„Samozřejmě je to krásné. Na začátku to ale tak radostné nebylo. Hlídal jsem si nájezd do terénu, nechal jsem tam Matěje Stránského najet jako prvního, ale udělal trošku školáckou chybu a šel hned k zemi a sundal i mě. Bohužel jsme se tam ještě zamotali, takže to bylo trošku o nervy. Chtěl jsem si ten závod hlídat a ne stahovat ztrátu. Už jsem popravdě ani nevěřil, že se mi v závěru ještě podaří Jakuba dohnat,“ přiznal Boroš.

Jakub Ťoupalík ztratil na vítěze jen tři desetiny sekundy a získal svou první medaili mezi elitou. Adam Ťoupalík, šampion z roku 2015, zůstal zpět o 81 sekund a přidal do sbírky třetí domácí bronz po letech 2016 a 2018. Dovršil tak triumf stáje Elkov Kasper, jejíž dres oblékají všichni tři medailisté. Další z velkých favoritů domácí Tomáš Paprstka dojel až šestý.

Výsledky:

Muži (27,2 km):

1. Boroš 1:01:28, 2. J. Ťoupalík stejný čas, 3. A. Ťoupalík (všichni Elkov Kasper) +1:21, 4. Jelínek (Cyklostar Head Pirelli) +1:34, 5. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) +1:49, 6. Paprstka (Expres CZ-Tufo Kolín) +2:02.

Ženy (20,4 km):

1. Zemanová 52:50, 2. Vaníčková (obě Brilon Racing Team MB) +32, 3. Bajgerová (Force Kck Zlín) +40, 4. Czeczinkarová (LIV Mistral Cycling) +52, 5. Havlíková (Lawi junior team) +1:39, 6. Tvarůžková (EXPRES CZ – Tufo Team Kolín) +2:18.

FOTO Jaroslav Svoboda

Autor článku: Jaroslav Cícha