Cyklokros

Toi Toi Cup v Jičíně pro Boroše a Němku Krahlovou

Toi Toi Cup v Jičíně pro Boroše a Němku Krahlovou

Na novém okruhu v Jičíně potvrdil své postavení české jedničky v závěrečném šestém dílu cyklokrosového seriálu Toi Toi Cupu Michael Boroš (ČEZ Cyklo team Tábor). Dnes zvítězil o 16 vteřin před teprve osmnáctiletým Matějem Stránským (Brilon Racing Team MB) a třetím Tomášem Paprstkou (Expres CZ – TUFO Team Kolín). Z šesti závodů jich vyhrál pět a jednou skončil druhý za Polákem Markem Konwou, kterého v celkovém pořadí Toi Toi Cupu nechal za sebou o  15 bodů. Závod žen vyhrála německá krosařka Judith Krahlová, celkové prvenství jasně uhájila dnes čtvrtá Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB).

Závody byly pro všechny hodně náročné, ale spravedlivé. Rozbředlá sněhová pokrývka znamenala, že zatáčky byly uklouzané a bahno se lepilo na stroje jezdců, takže to bylo hodně náročné na fyzickou připravenost, ale i na techniku.

Nejlépe odtartoval Stránský, ale velice rychle jej na čele vystřídal Boroš, získal malý náskok a tak to zůstalo až do cíle. Naopak Konwa po technických problémech začínal až v závěru elitní desítky.  Boroš, který jel prakticky bezchybně, si vše s obrovskou jistotou hlídal. Nejzajímavější byl souboj o druhé místo.  Stránský několikrát získal drobný náskok na Paprstku, ovšem ten se na něj opětovně dokázal dotáhnout a výborně jel loňský juniorský šampion Pavel Jindřich z TJ Stadion Louny, který se v polovině závodu propracoval na čtvrté místo. V sedmém okruhu se podařilo Stránskému definitivně odjet Paprstkovi a po závodu ve Slaném podruhé v sezoně vybojoval v elite druhou příčku.

„Byl to poprvé v Čechách letos pořádný cyklokros. Trať i podmínky mi seděly a se svým výkonem jsem spokojen,“ řekl Michael Boroš, kterýž má za sebou soustředění ve Španělsku kam se zase vrací. „No a potom mě čeká Vánoční turné a dva vrcholy – mistrovství republiky a světový šampionát,“ dodal Boroš.

V úvodním závodu seriálu dojela Zemanová čtvrtá a pak slavila čtyři prvenství a zakončila jej opět čtvrtým místem, o jasné prvenství v seriálu ji to však nepřipravilo. Dnes po startu jezdila dvě kola druhá za Krahlovou, ale pak klesla. 

Naopak velmi dobře si vedla Nikola Bajgerová (Force KCK Zlín). Po úvodník okruhu byla sice pátá, ale rychle se dostala na druhou pozici a tu jasně uhájila až do cíle. Po dvou čtvrtých místech poprvé v letošní sezoně vystoupila tak na stupně vítězek a naznačila, že na domácím šampionátu, který se pojede 8. ledna v Kolíně, se s ní musí počítat, třetí skončila Tereza Vaníčková (Brilon Racing Team MB)

Výsledky:

Muži:

1. Boroš (ČEZ Cyklo team Tábor) 1:00:30, 2. Stránský (Brilon Racing Team MB) +16, 3. Paprstka (Expres CZ – TUFO Team Kolín) +30, 4. Konwa (Pol.) +1:10, 5. petruš (D2Mont Merida) +1:36, 6. Jindřich (TJ Stadion Louny) +1:42.

Konečné pořadí Toi Toi Cupu:

1.Boroš 299, 2. Konwa 284, 3. Paprstka 279, 4. Stránský 277,  5. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) 260, 6. Říman (Auto Škoda Ml. Boleslav) 250.

Ženy:

1.Krahlová (Něm.) 47:40, 2. Bajgerová (Force KCK Zlín) +23, 3. Vaníčková +47, 4. Zemanová (obě Brilon Racing Team MB) +1:00, 5. Havlíková (LAWI junior team) +1:25, 6. Štěpánová (Maloja Pushbikers MTB) +2:17.

1.Zemanová 294, 2. Havlíková 286, 3. Štěpánová 270, 4. Vaníčková 269, 5. Mazureková (Pol.) 242, 6. Drbohlavová (Lawi junior team) 237.

FOTO Jiří Holý

Autor článku: Jaroslav Cícha