MTB

ME v maratonu horských kol se pojede v Jablonném v Podještědí

ME v maratonu horských kol se pojede v Jablonném v Podještědí

Mistrovství Evropy v maratonu horských kol je oficiálně vypsáno Evropskou cyklistickou federací (UEC) pro kategorie elite muži, elite ženy a masters (muži a ženy starší 35 let). Závod je zapsán v oficiálním kalendáři Světové cyklistické federace (UCI).
Kandidaturu pořadatelství ME 2022 na návrh pořadatele v roce 2018 předložil Český svaz cyklistiky, na sekretariát UEC ve švýcarském Lausanne.

Maraton horských kol Lužickými horami – Malevil Cup je závod s již 23letou historií. V předešlých letech hostil opakovaně závody Českého poháru v maratonu horských kol, závod je od roku 2007 součástí světového kalendáře UCI i součástí významného mezinárodního seriálu MarathonMan Europe. Pořadatelé závodu hostili 2x Mistrovství České republiky v MTB maratonu, několikráte také závod českého poháru.  V roce 2012 již jednou Jablonné v Podještědí hostilo Mistrovství Evropy v MTB maratonu. Ve výborné mezinárodní konkurenci v tomto roce vybojoval evropský titul pro Českou republiku Kristián Hynek.
Tato sportovní akce má veliký přeshraniční přesah. Trasa závodu je vedená na obou stranách česko – německé hranice. Na organizaci akce se podílí velké množství dobrovolných pořadatelů, obyvatel obcí regionu Lužických a Žitavských hor i pořadatelů z řad organizovaných složek (policie, horská služba, Červený kříž, dobrovolní hasiči, spolky).

Marathon Lužickými horami je krom „elitních“ závodníků určen hlavně široké veřejnosti. Z tras na 100, 70, 50 a 30 km si může vybrat opravdu každý dle své věkové kategorie a sportovní výkonnosti. Nedílnou součástí je i závod handicapovaných sportovců. Závod je také významnou sportovně, společenskou událostí s doprovodným programem.

Dlouhodobá „předcovidová“ účast aktivních startujících je více než 1500 startujících z více než 15 států Evropy a světa.
V roce 2012, kdy bylo naposledy hostitelem město Jablonné v Podještědí, se evropského šampionátu zúčastnili aktéři z 27 států. Pro rok 2022 je evropské mistrovství rozšířeno o kategorie MASTERS, tato kategorie je určena všem sportovcům, kteří již ukončili svojí závodní „elitní“ kariéru. Na startovní čáru se tak nejspíše postaví i pěti násobný vítěz legendárního etapového závodu Cape Epic Karl Platt.

Již teď účast na Mistrovství Evropy v maratonu horských kol v roce 2022 avizuje aktuální mistr světa a Evropy Andreas Seewald z Německa či olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý.
Další zvučná jména nejen z cyklistiky se dají při červnovém závodu v Lužických horách očekávat.

Malevil Cup – to musíš zažít!

Organizace maratonu má výrazný podíl na propagaci Libereckého kraje a Lužických hor. Má zásadní podíl na propagaci turistických atraktivit, sportovní infrastruktury a rekreačních možností regionu.

Institucionální partneři UEC MTB marathon European Championships 2022:
– UEC – Union Européenne de Cyclisme
– Český svaz cyklistiky
– Národní sportovní agentura
– Česká unie sportu
– pořadatelská města a obce
– DMO Lužické hory
– Lesy České republiky

Zdroj: Tisková zpráva pořadatele

Autor článku: Admin