Sálovka

Dva české týmy hrály finále SP v kolové

Dva české týmy hrály finále SP v kolové

Dvě české dvojice v kolové bojovaly o uplynulém víkendu ve finálovém turnaji Světového poháru. V německém Grosdkoschenu obsadila dvojice MO Svitávka Jiří Hrdlička ml. a Roman Staněk osmé místo, Sokol Zlín (Ludvík Písek, Miroslav Gottfried) skončil desátý.

Zhoršující se epidemiologická situace v celé Evropě bohužel přinesla opět určitá omezení a zákazy. Nejhorším z nich jak pro hráče, tak pro pořadatele, byl zcela jistě zákaz diváků v hale. Turnaj tak namísto bouřlivé atmosféry nabídl spíše komornější průběh.

Na finálovém turnaji se mělo původně sejít devět nejlepších týmů odehrané sezóny tohoto seriálu. Jako poslední měl startovní pole doplnit domácí tým hrající na “divokou kartu”. V konečném pořadí osmý a devátý tým, ale do turnaje nenastoupil. Belgický pár se z turnaje s velkým předstihem omluvil a francouzský pár nemohl do turnaje zasáhnout z důvodu zranění jednoho z bratrů Seyfriedových.

Do turnaje tak byl nominován z desátého místa tým rakouského Dornbirnu II a jako poslední měl nastoupit Favorit Brno. Ten ale bohužel pouhý týden před akcí vyřadilo ze hry onemocnění obou hráčů. Na řadu tak přišel Zlín, který po odehrání dvou soutěžních kol skončil na 12. místě.

Letošní mistři ČR ze Zlína začali turnaj porážkou 3:8 proti domácímu týmu, ve druhém vyrovnaném zápase přišla další porážka 4:7 proti německému Steinu II. Třetí skupinový zápas sehráli zlínští proti bronzovým medailistům z letošního MS a rakouská dvojice zvítězila jasně 7:2 a v posledním zápase Zlín porazil švýcarský Mosnang 6:4. V zápase o 9. místo neuspěl Zlín ani proti Dorbinu II. V základní hrací době skončil souboj 1:1, a tak musel rozhodnout penaltový rozstřel.

Tým Svitávky hned v prvním zápase nastoupil k papírově nejhratelnějšímu zápasu skupiny proti Dornbirnu I a vyhrál 6:4. Další zápas proti nedávným mistrům světa z německého Steinu byl nad jejich síly a podlehl 4:11. Proti vicemistrům světa ze švýcarského Pfungenu vyhrál soupeř po  vyrovnaném průběhu 11:8 a v poslední, souboji ve skupině proti německému Obernfeldu bylo rozhodnuto už po prvním poločase, kde soupeř získal velký náskok a nakonec vyhrál 12:4.

Čtvrté místo ve skupině znamenalo boj o konečné 7. místo. To svedli hráči Svitávky s německým Steinem II. S tímto týmem se na posledním kole Světového poháru utkali v semifinále a zápas měl i tentokrát velmi podobný vývoj. Velmi vyrovnaný souboj rozhodly až dvě chyby v závěru zápasu a Stein vyhrál 7:4.

Výsledky:

Finále: RV Dorbin I (Schnetzez, Feurtein) – RMC Stein I (G. Mlady, B. Mlady) 6:5, o 3. místo: RMV Pfungen (S. Wabel, B. Wabel) – RMV Monang 9:5, ..o 7. místo: RMC Stein II – MO Svitávka (Staněk, Hrdlička ml.) 7:4, o 9. místo:  RV Dorbin I – TJ Sokol Zlín II (Písek, Gotrfried) (5:4 na penalty).

Autor článku: Jaroslav Cícha