Cyklokros

Zemanová a Boroš mají čtvrtá vítězství v Toi Toi Cupu

Zemanová a Boroš mají čtvrtá vítězství v Toi Toi Cupu

V pátém dílu seriálu Toi Toi Cupu potvrdili Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) a Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team) svoji současnou pozici českých cyklokrosových jedniček. V jihočeském Veselí nad Lužnicí Zemanová vyhrála počtvrté za sebou, Boroš potřetí, ale na svém kontě má rovněž čtyři pohárová vítězství a oba jasně vedou průběžné hodnocení Toi Toi Cupu.

Boroš sice vyhrál, ale dnes o svém triumfu rozhodl až samotném závěru v němž předčil svého největšího pohárového soupeře Poláka Marka Konwu, který jej jediný ve druhém závodu v Hlinsku letos dokázal porazit. Zpestřením závodů byl start bratrské dvojice Adama a Jakuba Ťoupalíkových, jezdců stáje Elkov Kasper. Bývalý český šampion Adam skončil čtvrtý s odstupem 16 vteřin, Jakub dojel jedenáctý a oba naznačili, že ze svého cyklokrosového umění moc neztratili.

Závod byl dnes hodně dramatický, od jeho poloviny jezdili vepředu čtyři jezdci Boroš, Konwa, A. Ťoupalík a Paprstka. V závěrečných fázích závodu nejprve zaútočil Konwa, neudržel se pouze Adam Ťoupalíka, poté trochu ztratil i Paprstka, ale ten se s tím nehodlal smířit. Přesto malou ztrátu nedokázal zlikvidovat. V posledním kole jezdil většinou na vedoucí pozici Konwa a bylo téměř jasné, že kdo za zatáčkou najede první do cílové rovinky ten vyhraje. Před ní se podařilo Borošovi svého soupeře předjet a tím bylo o vítězi rozhodnuto. Potřetí v sezoně se dostal na stupně vítězů a potřetí na třetí místo se dostal Tomáš Paprstka (Expres CZ – TUFO Team Kolín), který za vítězem zaostal o pouhých šest vteřin.

„Bylo to hodně rychlé a nakonec se rozhodlo až pár metrů před cílem. V technické pasáži se mi podařilo Konwu podjet a pak jsem to udržel až do cíle. Je to pro mě psychická vzpruha, ale nohy nebyly úplně stoprocentní. Doufám, že ta nejlepší forma přijde kolem Vánoc a potom na mistrovství republiky a na MS,“ zhodnotil Michael Boroš.

V závodu žen Kristýna Zemanová kralovala jasně. Záda svým soupeřkám ukázala hned v prvním kole a ty ji viděly opět až v cíli. Ostatní trochu taktizovaly a na druhém místě se osamostatnila Belgičanka Suzanne Verhovenová, naopak trochu odpadly Američanka Raylyn Nussová a Nikola Bajgerová (Force KCK Zlín). V průběhu závodu však měla Verhovenová poměrně těžký pád a ten znamenal její konec.

Zpět do boje o druhé místo se vrátila Nussová a dokonce svým soupeřkám odjela a vybojovala druhé místo před Pavlou Havlíkovou (Lawi junior team).

„Bylo to dneska strašně těžké. Po Táboru jsem cítila, že jsem si pořádně neodpočinula, jela jsem tam prakticky neustále na limitu. Dnes jsem ale mohla jet s klidnou hlavou, soupeřky jsem měla hodně za sebou. Náskok jsem si vybojovala hned v prvním kole. Na technickou pasáž do lesa jsme najely pohromadě, ale když jsme z něj vyjížděly, tak jsem měla již k dobru několik vteřin a neustále jsem náskok navyšovala,“ řekla Kristýna Zemanová.

Výsledky:

Juniorky:

1.Bentveldová (Niz.) 44:16, 2. Hladíková (Brilon Racing Team MB) +32, 3. E. Hanáková (ČED Bike Team) +1:03.

Junioři:

1.Seeman (TJ Stadion Louny) 39:57, 2. Ježek (Brilon Racing Team MB) +16, 3. Hojka (Expres CZ – TUFO Team Kolín) +42.

Ženy:

1. Zemanová (Brilon Racing Team) 51:59, 2. Nussová (USA) +1:17, 3. Havlíková (Lawi junior team) +1:26, 4. Štěpánová (Maloja Pushbikers MTB) +1:28, 5. Bajgerová (Force KCK Zlín) +2:17, 6. Vaníčková (Brilon Racing Team) +2:34.

Muži:

1.Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) 1:01:02, 2. Konwa (Pol.) +1, 3. Paprstka (Expres CZ – TUFO Team Kolín) +6, 4. A. Ťoupalík (Elkov Kasper) +18, 5. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) +43, 6. Stránský (Brilon Racing Team MB) +51.

FOTO Jiří Holý

Autor článku: Jaroslav Cícha