Sálovka

Svitávka třetí v Altdorfuu a slaví i postup do finále SP

Svitávka třetí v Altdorfuu a slaví i postup do finále SP

Ve švýcarském Altdorfu se uskutečnilo poslední kolo letošního seriálu Světového poháru v kolové a uspěl v něm hlavně celek MO Svitávka (Jiří Hrdlička ml./Roman Staněk), který obsadil skvělé třetí místo a zajistil si také postup do finále SP.

MO Svitávka na úvod prohrála s německým Obernfeldem 4:10, ale další tři zápasy už neprohrála. Ve druhém zápase zvládla skvěle bitvu proti belgickým reprezentantům z Beringenu a zvítězila 6:4, dále proti rakouskému St. Pöltenu slavila výhru 7:3 a na závěr proto Altdorfu přišla remíza 4:4.

O druhé místo ve skupině se tak dodatečně muselo bojovat v penaltovém rozstřelu. Díky skvělým zákrokům Romana Staňka, který vychytal několik trestných úderů po sobě, Svitávka senzačně zvítězila a zajistila si místo v semifinále.

V semifinále nastoupila proti vítězi druhé skupiny německému Steinu a prohrála 3:6. V zápase o bronz proti švýcarskému Mosnangu se rozhodovalo doslova v posledních vteřinách. Svitávce se podařilo rozhodnout o výhře 8:7 pět vteřin před závěrečným hvizdem a konečným výsledkem bylo třetí místo. Na stupních vítězů naposledy český tým skončil v květnu roku 2019, když v německém Müchelnu na druhém místě skončil také tým Svitávky (Jiří Hrdlička/Pavel Loskot).

Favorit Brno ve čtyřech zápasech v skupině jednou prohrál a třikrát remizoval, získal tři body a to stačilo jen na čtvrté místo. V zápase o sedmé místo proti proti belgickému Beringenu byli šťastnější domácí, kteří zvítězili 8:7 a Favorit Brno tak skončil osmý a součet bodů po dvou odehraných kolech tohoto seriálu přinesl brněnskému týmu 12. místo.

Pro Hrdličku mladšího se Staňkem znamená tento skvělý počin také postup do finále Světového poháru. Do finále se probojuje devět nejlepších týmů odehrané sezóny SP. Tyto celky doplní domácí pořádající tým. Svitávce se díky třetímu místu na druhém kole podařilo postoupit dokonce ze 7. místa a zařadila se tak v konečném pořadí za tu nejužší světovou špičku. Naposledy stanul český tým ve finále Světového poháru v roce 201,6 a tak je tento postup skvělým úspěchem pro českou kolovou. Finále SP se uskuteční v sobotu 27. listopadu v německém Grosskoschenu.

Autor článku: Jaroslav Cícha