Cyklokros

Van der Haar po zlatu na ME vyhrál i v Táboře

Van der Haar po zlatu na ME vyhrál i v Táboře

Belgičtí cyklokrosaři našli i v Táboře přemožitele. Před týdnem je na mistrovství Evropy zdolal Lars van der Haar z Nizozemí a stejný jezdec kraloval i v šestém dílu seriálu Světového poháru. Mezi ženami k překvapení nedošlo: Nizozemky obsadily kompletně stupně vítězek a nejvýše z nich stála Lucinda Brandová. Z našich reprezentantů byl nejlepší Michael Boroš na 18. místě mezi ženami dojela Kristýna Zemanová dvacátá.

Boroš výborně odstartoval a do terénu vjížděl na šestém místě, ale to bylo jeho maximum. Tempo režírovali favorité z Belgie a v klidu se mezi nimi držel i van der Haar. Tempo postupně diktovali Toon Aerts, Quinten Hermans, Eli Iserbyt a Michael Vanthourenhout, ale ve střehu byl neustále i van der Haar. Boroš, který táborský okruh zná dokonale, však postupně klesal a ve druhém kole se pohyboval kolem sedmnácté pozice a tu vylepšit nedokázal. Ale uspěli další Češi a poprvé v sezoně do celkového pořadí seriálu si body připsali jedenadvacátý Tomáš Paprstka a hned za ním projel cílem Šimon Vaníček.

„S výsledkem nejsem spokojený. Start se mi povedl, ale postupem času jsem se propadával dozadu. Navíc jsem měl i pár technických problémů. Když mě sundal jeden z Italů, tak jsem protočil řídítka. Musel jsem měnit kolo a to mě stálo pár umístění. Při takhle rychlém závodě rozhoduje každá maličkost. Přesto jsem dělal, co jsem mohl a nic jsem nevypustil,“ řekl Michael Boroš.

Ještě v polovině osmiokruhového závodu jela na čela osmička jezdců, ale pak se postupně začala dělit. Na svůj loňský triumf na této trati chtěl navázat Michael Vanthourenhout, ale soupeři jej odjet nenechali. V šestém kole se na čelo posunul van der Haar, zrychlil a za jeho zády se udrželi pouze Iserbyt a Hermans. Tato trojice najela spolu do závěrečného kola a van der Haar se rozhodl, že zopakuje svůj triumf z ME.

Nepolevil ve svém úsilí a podařilo se mu utrhnout Hermanse, ale vedoucí jezdec průběžného pořadí Iserbyt se držel. Spoléhal, že na umělých překážkách, které na rozdíl od soupeře skákal, se dostane do čela. Ale… Van der Haar si nepatrný náskok udržel a když Iserbyt viděl, že jeho snaha vyšla vniveč, tak rezignoval a soustředil se na uhájení druhého místa a tím i trikotu vedoucí závodníka průběžné klasifikace. Van der Haar vybojoval osmý triumf v závodech SP, ale dočkal se jej po pětileté pauze.       

Závod žen se odvíjel podle tradičního letošního scénáře – byl to opět souboj dominujících Nizozemek s maďarskou krosařkou Blankou Kata Vasovou. Ta ale dnes do pořadí na stupních vítězek nezasáhla a skončila šestá. Na táborském okruhu se vepředu Nizozemky seřadily rychle po startu a velmi dobře odstartovala i vedoucí závodnice Toi Toi Cupu Kristýna Zemanová, která cílem prvního kola projela patnáctá.

A dařilo se jí se světovou špičkou držet krok i v dalším průběhu závodu. V polovině závodu bylo na čele osm cyklistek – sedm z Nizozemí a Vasová. Velice aktivně jezdila mladá Puck Pietersová, ale rozdělit skupinu se jí nepodařilo. Stejný obrázek byl k vidění i při nájezdu do závěrečného šestého okruhu. To ale začala úřadovat mistryně světa a vedoucí žena seriálu Brandová.

Posunula se na čelo skupiny a neustále zrychlovala. Postupně skupinu zredukovala na sedm, potom šest a nakonec na pět cyklistek.  Ale ani to ji nestačilo. Útočila i nadále až se ji všechny zbylé krajanky podařilo setřást. Získala malý náskok a ten bezpečně uhájila až do cílové pásky. V souboji o další místa za ní se rozhodovalo až v cílové rovince, nejlépe z něj vyšla Puck Pietersová a třetí skončila Annemarie Worstová.

Zemanová sice několik míst ztratila, ale přesto vybojovala skvělé dvacáté místo, navíc mezi závodnicemi do 23 let obsadila skvělé páté místo. „Hrozně jsem si ten závod užila, byla úžasná atmosféra, diváci byli skvělí, fandili úžasně. Pro mě to byl start na takové úrovně a páté místo mezi mladými závodnicemi mě moc těší. Myslím, že jsem měla skvělý den a kdyby mi někdo před startem řekl, že budu dvacátá, tak bych to brala všemi deseti, takže jsem nadmíru spokojená, ale doufám, že příště to bude ještě lepší,“ řekla Kristýna Zemanová.   

Nizozemec Mees Hendrikx vypálil rybník svým reprezentačním kolegům v kategorii U23 a připsal si své první vítězství ve Světovém poháru. Druhé místo nakonec vybojoval mistr Evropy Ryan Kamp a pro třetí místo si přijel Brit Cameron Mason.

Ještě do poloviny závodu jezdila na čele osmičlenná skupina, která vyčkávala a taktizovala. Do posledního okruhu najížděl jako lídr závodu Belgičan Anton Ferdinande s náskokem tří vteřin. Jenže jeho zaváhání využili pozdější medailisté a pro Belgičana zbylo jen čtvrté místo. Z našich skončil nejlépe Matěj Stránský na sedmnáctém místě, čtyři místa za ním dojel Jakub Říman.

„Podařilo se mi dobře odstartovat, několik kol jsem se držel vepředu. Jenže pak mi došly síly, když jsem se snažil co nejdéle udržet na předních místech. Výrazně jsem nechyboval, proto jsem nakonec se sedmnáctým místem spokojen. Škoda, že jsem jezdil většinu času osamocen, soupeři mi odjeli ze sjezdu a já si je už nedocvaknul. Zatím ještě nejsem úplně v top formě, takže se výkonnostně můžu posunout. Forma by měla přijít na mistrovství republiky a světa,“ řekl Matěj Stránský.

Výsledky:

Muži U23:

1. Hendrikx 48:01, 2. Kamp (oba Niz.) +2, 3. Mason (Brit.) +3, 4. Ferdinande +8, 5. Verstrynge (oba Belg.) +13, 6. Rouiller (Švýc.) +14, …17. Stránský +1:01, 21. Říman +1:44, 22. Fiala +1:47, 23. Hula +2:03, 27. Jindřich +2:15, 36. Dostál +3:44, 41. Kučera (všichni ČR) +5:42.

Ženy:

1. Brandová 52:00, 2. Pietersová +3, 3. Worstová +3, 4. Alvaradová +4, 5. Betsemaová (všechny Niz.) +9, 6. Vasová (Maď.) +19, …20. Zemanová +3:03, 34. Havlíková +5:09, 35. Štěpánová 5:20, 36. Tvarůžková +5:30, 37. Vaníčková (všechny ČR) +5:35.

Muži:

1.van der Haar (Niz.) 1:02:27, 2. Iserbyt +11, 3. Hermans +15, 4. Toon Aerts +29, 5. M. Vanthourenhout +41, 6. L. Sweeck (všichni Belg.) +1:02, …18. Boroš +2:15, 21. Paprstka +3:25, 22. Vaníček +3:42, Petruš (všichni ČR) nedokončil.

FOTO Jaroslav Svoboda

Autor článku: Jaroslav Cícha