Cyklokros

Juniorka Hanáková na cyklokrosovém ME jedenáctá

Juniorka Hanáková na cyklokrosovém ME jedenáctá

Nejlepším výsledkem českých reprezentantů v úvodním dnu evropského cyklokrosového šampionátu v nizozemském Col du Vam bylo jedenácté místo Elišky Hanákové v závodě juniorek, o tři místa za ní projela cílem Julia Kopecky. Mezi muži U23 Češi neuspěli, nejlepší z pětice startujících byl na 28. místě Robert Hula, hned za ním skončil Matěj Stránský. V závodu žen jsme zastoupení neměli, šampionkou se stala domácí Lucinda Brandová.

V úvodním závodu šampionátu české závodnice poměrně dobře odstartovaly, ale až na Julii Kopecky, která měla pád a navíc na zemi skončila i Vanda Dlasková a musely se poté startovním polem složitě prokousávat. Praktiky hned v úvodu odjela Zoe Backstedová z Británie a všem soupeřkám ukázala záda, již v polovině úvodního okruhu měla náskok kolem sta metrů. Backstedová si tak jela prakticky svůj sólo závod a v cíli měla náskok přes minutu před domácí Leonie Bentvedovou a třetí skončila další Nizozemka Nienke Vinkeová.

Celá pětice Čechů v závodu mužů U23 špatně odstartovala. Z předních řad startoval pouze Matěj Stránský, ale i on se rychle propadl na konec třetí desítky a zlepšit se nedokázal. Na nesmírně náročném okruhu dominovali Belgičné. Ještě po šestém kole jich bylo sedm ve vedoucí jedenáctičlenné skupině, ale nikomu se moc závodit nechtělo, více se taktizovalo a to se jim nakonec ukázalo jako osudné. V posledním okruhu výrazně Belgičané zrychlili a podařilo se jim setřást všechny soupeře, ale… 

V závěru se vzájemně hlídali a zezadu je doslova přelétl nizozemský jezdec Ryan Kamp. Než soupeři stačili zareagovat tak mohl slavit obhajobu svého loňského triumfu. Za ním s vteřinovým odstupem spurtovali Niels Vandeputte a Thibau Nys (oba Belg.)

Hned od začátku se závod žen odvíjel podle předpokladů. Na čele se seřadily Nizozemky Lucinda Brandová, Yara Kastelijnová, Denise Betsemaová, Ceylin Del Carmen Alavaradová, Annemarie Worstová a Maďarka Kata Blanka Vasová. Od třetího kola již ale jezdila osamoceně na čele Brandová a za ní drželo trio Vasová, Alavaradová a Kastelijnová, zatímco Betsemaová a Worstová překvapivě ztrácely.

Osamoceně jedoucí Brandová neustále svůj náskok navyšovala a v šestém kole vypadla z boje o medaile obhájkyně titulu Alvaradová, zatímco Vasová a Kastelijnová jely bok po boku. O stříbru rozhodla Vasová zrychlením v závěrečných stovkách metrů, kdy dokázala Kastelijnové odjet.

Výsledky:

Juniorky:

1. Backstedová (Brit.) 44:01, 2. Bentvedová +1:06, 3. Vinkeová (obě Niz.) +1:30, 4. van Sinaeyová (Belg.) +1:56, 5. Halterová (Švýc.) +2:40, 6. Venturelliová (It.) +2:40, …11. Hanáková +3:13, 14.  Kopecky +3:50, 21. Jeřábková +4:49, 22. Dlasková +5:12, 26. Nováková +5:41, 34. Hladíková (všechny ČR) -1 kolo.

Muži U23:

1. Kamp (Niz.) 50:03, 2. Vandeputte, 3. Nys oba +1, 4. Wyseure +8, 5. Verstrynge (všichni Belg.) +15, 6. Mason (Brit.) +19, …28. Hula +2:44, 29. Stránský +2:55, 38. Říman +3:38, 45. Jindřich +5:27, 47. Fiala (všichni ČR) -2 kola.

Ženy:

1. Brandová (Niz.) 48:22, 2. Vasová (Maď.) +56, 3. Kastelijnová +1:02, 4. Alvaradová +1:29, 5. Betsemaová (všechny Niz.) +2:01, 6. H. Clauzelová (Fr.) +2:21.

FOTO Petr Klouček

Autor článku: Jaroslav Cícha