Zemřel Jiří Opavský

Zemřel Jiří Opavský

V sobotu 23. října zemřel pan Jiří Opavský, který slavil v lednu devadesáté narozeniny. Pohřeb se uskuteční 2. listopadu ve 14:00 v Jindřichově Hradci v kostele sv. Václava.

Jiří Opavský začínal s cyklistikou v roce 1949 v Brně v SK Židenice. V roce 1951 nastoupil do Dukly Praha a již o rok později se připravoval na olympijské hry v Helsinkách kam nakonec neodjel. V roce 1956 se již nominoval na olympiádu v Melbourne, kde se umístil ve stíhačce družstev společně s Jaroslavem Cihlářem, Františkem Jursou a Jiřím Nouzou na pátém místě.

Jiří Opavský byl i výborným rychlobruslařem a později i silničářem. Dostal se i do širší nominace na zimní olympijské hry v roce 1956, které se konaly v Itálii Cortina d’Ampezz a dokonce i na další letní OH v Římě v roce 1960. Účast mu však vždy o vlásek unikla. V roce 1959 měl startovat na Závodě míru. Z osobních důvodů však účast odmítl a v roce 1968 emigroval do Švédska. Jiří Opavský byl devítinásobným mistrem ČR na dráze.

Ve Švédsku v 45 letech začal se závodní činností v kategorii Old boys ingre. Získal pak celkem 44 titulů mistra Švédska na silnici a v časovce, třikrát se stal mistrem Evropy na silnici a osmkrát mistrem světa v kategoriích masters.

Autor článku: Jaroslav Cícha

Související

Doporučené