Dráha

Týmový sprint i Ševčíková na úvod MS devátí

Týmový sprint i Ševčíková na úvod MS devátí

Dvě devátá místa vybojovali čeští reprezentanti v úvodní den světového šampionátu v dráhových disciplínách ve francouzském Roubaix. Zasloužili se o ně Petra Ševčíková ve scratchi a trio ve složení Matěj Bohuslávek, Dominik Topinka a Robin Wagner v týmovém sprintu.

Sprinteři byli bohužel první nepostupující z kvalifikace, když zajeli čas 44,651 a za osmým Japonskem zaostali pouze o 237 tisícin vteřiny. Disciplíně kralovali podle očekávání Nizozemci. Dva nejlepší současní sprinteři světa Jeffrey Hoogland a Harrie Lavreysen doplněni Royem van den Bergem vyhráli kvalifikaci a ve finále byli o půl vteřin rychlejší jak francouzské trio Florian Grengbo, Rayan Helal a Sebastien Vigier, v souboji o bronz zvítězilo Německo nad Ruskem. Zlato ve stejné disciplíně žen získalo Německo  ve složení Lea Sophie Friedrichová, Pauline Sophie Graboschová a Emma Hinzeová.

Nově složený český tým sprinterů jel poprvé tak velký závod. „Za takovou premiéru se nemůžu zlobit. Došlo ke generační výměně, Matěj s Dominikem přišli v loňské sezoně mezi nás a Robin tam byl pojistka jako matador. Doufal jsem v osmičku, ale na Japonce nám chyběly dvě desetiny,“ uvedl brněnský i reprezentační kouč sprinterů Petr Klimeš.

I devátá příčka je ovšem příslib do budoucna. „Víme, na čem musíme pracovat, ale myslím, že týmový sprint v tomto či podobném složení naději má. Kluci do toho mají obrovskou chuť, což je motor, který je může posunout minimálně na časy, které jsme byli schopní jezdit ve staré partě,“ poznamenal trenér.

Bohuslávek si odbyl ostrou premiéru na mistrovství světa na dráze, dosud okusil šampionát pouze v bikrosu, ze kterého přešel k závodění na velodromu. „S klukama jsme v tomto složení na závodě nikdy nejeli, technicky jsme udělali všechno správně, takže práci jsme odvedli dobře. Svůj nejlepší čas jsem však nezajel, takže potřebuji zrychlit a když to takhle půjde dál, myslím, že to bude dobré,“ prohlásil Bohuslávek.

V závěru scratche favority nereagovaly na únik Italky Martiny Fidanzaové, která tak bez větších problémů vybojovala první zlato na šampionátu. „Já jsem spokojena moc, udělala jsem jen jednu chybu, jinak se mi jelo velmi dobře. Začala jsem spurt tak o dvě šlápnutí později, jinak jsem mohla být o nějaké místo výše. Myslím, že jsem bylamíň nervózní než normálně,“ řekla Petra Ševčíková, kterou na mistrovství ještě čekají starty ve vylučovačce (zítra), kvalifikace a případně start v omniu a na závěr madison. „Nejvíce se těším na omnium, prostě jej mám ráda,“ dodala Ševčíková.

Výsledky:

Muži:

Týmový sprint:

Finále: Nizozemí (Hoogland, Lavreysen, van den Berg) 41,979 – Francie (Florian Grengbo, Rayan Helal, Sebastien Vigier) 42,550, o 3. místo: Německo (Bötticher, Eilers, Schröter) 43,141 – Rusko (Gladyšev, Šarapov, Jakuševskij) 43,717, …9. ČR (Bohuslávek, Topinka, Wagner).

Ženy:

Týmový sprint:

Finále: Německo (Friedrichová, Graboschová, Hinzeová) 46,064 – Rusko (Antonovová, Tyšenková, Vojnovová) 46,718, o 3. místo: Británie (Bateová, Ridge-Davisová, Tannerová) 48,059 – Japonsko (Ohtaová, Satová, Umekawová) 48,612.

Scratch:

1.Fidanzaová (It.), 2. van der Duinová (Niz.). 3. Valenteová (USA), 4. Coles-Lysterová (Kan.), 5. Šeraková (Běl.), 6. Berteauová (Fr.), …9. Ševčíková (ČR).

FOTO Martin Straka, Milan Kadlec

Autor článku: Jaroslav Cícha