Cyklokros

Druhý závod cyklokrosového SP – Nash desátá

Druhý závod cyklokrosového SP – Nash desátá

Ve druhém závodě Světového poháru v cyklokrosu ve Fayeteville v USA si Kateřina Nash výrazně oproti prvnímu dílu, který se jel ve Waterloo, polepšila. Cílem projela desátá. Na rozbahněné trati zvítězila mistryně světa Lucinda Brandová z Nizozemska, mezi muži kraloval Quinten Hermans z Belgie.

Nash, žijící v USA, je jedinou zástupkyní českého cyklokrosu v zámořské sérii tří závodů SP. Po Waterloo a druhé zastávce v Arkansasu se před návratem do Evropy cyklokrosová elita představí ještě v neděli v Iowa City.

Brandová si po druhém místě ve Waterloo dojela pro výhru s náskokem devíti vteřin před svou krajankou Denise Betsemaovou. Před čtvrtou Marianne Vosová, vítězku úvodního závodu, se dostala  domácí Američanka Clara Honsingerová. Nash si polepšila i v průběžném hodnocení SP, když se posunula na 14. místo, vede Brandová.

V závodě mužů si připsal první pohárové vítězství v kariéře Belgičan Quinten Hermans, za nímž dojeli tři jeho krajané. S odstupem 37 sekund se dostal do cíle na druhém místě vítěz z Waterloo Eli Iserbyt a udržel si průběžné vedení v seriálu, třetí byl Michael Vanthourenhout.

Dominance Belgičanů byla tentokrát ještě větší jak v prvním dílu, v elitní desítce jich skončilo osm. Jejich hegemonii narušili pouze pátý Ron Ronhaar z Nizozemí s příjemné překvapení závodu domácí Američan Gage Hecht.

Výsledky:

Ženy:

1. Brandová 51:46, 2. Betsemaová (obě Niz.) +9, 3. Honsingerová (USA) +16, 4. Vosová +-26, 5. Pieterseová (obě Niz.) +-28, 6. Vasová (Maď.) +-29, …10. Nash (ČR) +1:46.

Průběžné pořadí SP po dvou závodech:

1. Brandová 70, 2. Vosová 62, 3. Betsemaová 55, …14. Nash 22.

Muži:

1. Hermans 54:55, 2. Iserbyt +37, 3. M. Vanthourenhout +49, 4. Toon Aerts (všichni Belg.) +1:21, 5. Ronhaar (Niz.) +1:33, 6. Adams (Belg.) +1:40.

Průběžné pořadí SP po dvou závodech:

1. Iserbyt 70, 2. Hermans 65, 3. Vanthourenhout 55.

FOTO Jaroslav Svoboda

Autor článku: Jaroslav Cícha